Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se reaprinde fitilul în Ierusalim: Hamas amenință cu violențe înainte de 'marşul drapelelor'

esplanada moscheilor moschee islam

Guvernul israelian a autorizat organizarea - marţi, săptămâna viitoare - a unui marş controversat al unor activişti israelieni de extremă dreapta, la Ierusalim, iar mişcarea palestiniană Hamas a ameninţat cu o nouă escaladare în cazul în care marşuil este menţinut, relatează AFP.

”Marşul va vaea loc marţi, 15 iunie, pe un traseu stabilit de către poliţie şi organizatorii defilării”, a anunţat într-un comunicat biroul premierului israleian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, difuzat marţi, în urma unei reuniuni a Cabinetului de securitate israelian.

Acest ”marş al drapelelor”, prevăzut iniţial joi, la apelul mai multor figuri ale extremei drepte naţionaliste israeliene, urmează să adune sute de persoane în vechiul oraş din Ierusalim.

Marşul a fost anulat luni de către organizatori, din cauză că poliţia nu a aprobat traseul.

Noua dată a marşului a fost stabilită la două zile după un vot de încredere în Parlamentul israelian asupra unui Guvern al unei noi coaliţii guvernamentale anti-Netanyahu.

Presa israeliană scrie că Netanyahu se află în spatele acestei manevre, susţinut de către mai mulţi membri din Partidul Likud, în vederea menţinerii acestei manifestaţii, în pofida unor condamnări ale şefilor serviciilor de securitate.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a ameninţat luni cu o nouă escaladare a violenţelor, în cazul unei menţineri a marşului.

”Avertizăm ocupaţia împotriva (posibilităţii ca) marşul coloniştilor să se apropie de Ierusalimul de Est şi de Esplanada Moscheilor”, a subliniat marţi un lider vocal din cadrul Hamas, Khalil al-Hayya.

El şi-a exprimat speranţa ca ziua respectivă să nu devină ”un nou 10 mai”, data izbucnirii unui război de 11 zile, luna trecută, între Israel şi Hamas.

Îndemnuri la interzicerea acestui marş s-au multiplicat, un eveniment care poate reaprinde tensiuni.

Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu Tor Wennesland a îndemnat marţi, într-un mesaj postat pe Twitter, atât Israelul, cât şi Hamasul, săse abţină de la ”provocări” şi ”să dea dovadă de reţinere”, în vederea unei consolidări a unui armistiţiu, intrat în vigoare la 21 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.