Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ies la iveală detalii despre lovitura de stat pregătită în Germania: Cine este 'prințul' care urma să fie proclamat lider al țării

Miercuri, 7 decembrie, 25 de persoane au fost reținute în Germania în cadrul unor raiduri majore ale poliției împotriva unor presupuși extremiști de dreapta.

Un grup ar fi complotat să răstoarne guvernul german prin forță și ar fi plănuit să instaleze un prinț autoproclamat ca nou lider al țării.

Raidurile au fost descrise de ministrul german al justiției, Marco Buschmann, ca fiind "o operațiune antiteroristă majoră", iar acesta a scris pe Twitter că "există suspiciunea că a fost planificat un atac armat asupra organelor constituționale".

Printre suspecți se numără un bărbat de 71 de ani, poreclit "Prințul Heinrich XIII", despre care se crede că este liderul așa-numitei mișcări "Reichsbürger".

Dar cine este mai exact liderul care poartă acest nume și ce reprezintă această mișcare?

Porecla ar fi o referire la prințul Heinrich al XIII-lea, care a fost prinț Reuss de Greiz (un oraș din Germania) din 1800 până la moartea sa, la vârsta de 69 de ani, în 1817.

Prințul este cunoscut mai ales pentru că a reconstruit Greiz după ce a fost devastat de un incendiu în 1802.

El a ordonat ca orașul să fie reconstruit în stil neoclasic și și-a mutat reședința de la Oberes Schloss (Castelul de Sus) la Unteres Schloss (Castelul de Jos), pentru a fi mai mult în contact cu poporul său.

La dizolvarea Sfântului Imperiu Roman, Henric al XIII-lea s-a alăturat Confederației Rinului și a fost membru al Confederației Germane. La Congresul de la Viena din 1814-15, a fost implicat într-o dispută teritorială cu Regatul Saxoniei - de la care a câștigat domeniul orașelor Altgommla și Kühdorf.

Ce este mișcarea Reichsbürger în Germania?

"Reichsbürger" în Germania este o mișcare de extremă dreapta.

Se crede că este formată din indivizi și organizații mai mici, care resping Republica Federală Germania (actualul stat german), guvernul și autoritățile acesteia.

Se spune că aceștia doresc ca țara să revină la starea de dinainte de război, Reich-ul german, care a existat înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Reichsbürger" înseamnă "cetățeni ai Reichului" - în timp ce "reich" însuși se referă la un "regat" sau "imperiu".

France24 relatează că mișcarea cuprinde 'teoreticieni ai conspirației, neonaziști și pasionați de arme'.

Potrivit DW, grupul - localizat în mare parte în statele Bavaria, Brandenburg și Mecklenburg-Pomerania de Vest - refuză să plătească impozite, deseori inițiază procese cu autoritățile locale și își declară propriile mici 'teritorii naționale' (cum ar fi 'Statul Liber al Prusiei') cu documente sau steaguri în acest sens.

DW relatează, de asemenea, că membrii săi s-au numărat printre cei care au luat cu asalt clădirea Reichstag (Parlamentul) din Berlin în semn de protest față de restricțiile și orientările Covid-19 din 2021.

Reichsbürger a fost asociat cu o serie de atacuri violente, inclusiv împotriva ofițerilor de poliție.

În 2016, un ofițer de poliție bavarez a fost împușcat și ucis, iar alte două persoane au fost rănite, de către un presupus membru al Reichsbürger - care a fost ulterior condamnat la închisoare pe viață pentru crimă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.