Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ies la iveală detalii scandaloase din dosarul Colectiv: Judecătorii 'nu au văzut' un ordin ca să-i protejeze pe șefii ISU

YouTube
colectiv

Cătălin Antohe și Sorin Ghica publică o anchetă în ziarul Cetățeanul despre dosarul Colectiv. Jurnaliștii au descoperit un act normativ emis de Inspectorul General al pentru Situaţii de Urgenţă care îi face direct responsabili pe șefii pompierilor pentru dezastru. Dacă ISU își făcea treaba așa cum scrie în actul normativ ținut „la secret” de judecători, tragedia nu s-ar mai fi produs, arată gazetarii.

Potrivit jurnaliștilor Instanța îi face scăpați pe șefii ISU București, singura instituție cu atribuții în prevenirea și stingerea incendiilor.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Un ordin IGSU, cu caracter normativ, descoperit de ziarul Cetățeanul a fost trecut sub tăcere în toate instanțele care judecă dosarul Colectiv. În lumina acestui Ordin arată cei care trebuiau să aibă un rol „activ”, dar nu au mișcat un deget, sunt tocmai capii pompierilor.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Ordinul IGSU, prezentat acum de ziarul Cetățeanul, confirmă că ISU trebuia să verifice Clubul Colectiv și să nu permită organizarea fără monitorizarea pompierilor a focului de artificii care a provocat incendiul devastator: „Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi al municipiului Bucureşti răspund de aplicarea prevederilor prezentului ordin”.

Potrivit Art. 5, acordul pentru organizarea jocurilor de artificii cu articole pirotehnice se emite pe baza mai multor documente, printre care: tabel cu datele tehnice ale produselor pirotehnice care urmează să fie folosite pentru desfăşurarea jocului de artificii, înscrise pe tipuri, categorii, calibre, semnat şi ştampilat de reprezentantul legal al persoanei autorizate să execute jocul de artificii, declaraţie pe propria răspundere cuprinzând măsurile ce se vor asigura pentru prevenirea şi intervenţia în caz de incendiu, distrugeri sau vătămări corporale, plan de situaţie cuprinzând zona de tragere, zona de cădere, perimetrul de siguranţă şi distanţele faţă de obiectivele care prezintă pericol de incendiu sau explozie – semnat şi ştampilat de reprezentantul legal al persoanei autorizate să execute jocul de artificii.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Foarte important, în art. 11 din Normele Metodologice se stipulează că nu se emit acorduri „atunci când se constată la verificarea documentelor depuse, precum şi ÎN TEREN, nerespectarea măsurilor de siguranţă prevăzute de reglementările tehnice în vigoare”.

Or, Clubul Colectiv nu avea autorizație din partea ISU pentru focul de artificii care a dus la cea mai mare tragedie din istoria recentă a României. Patronii Colectiv n-au avut nici măcar intenția de a obține avizul, iar inspectorii ISU nu au făcut verificări în teren, așa cum îi obliga legislația, deși inspectorii ISU trecuseră pe acolo.

Chiar și Raed Arafat, secretar de stat MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a recunoscut asta: „La nivelul ISU, nu există niciun document, nicio solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă. Nu era emisă o autorizație din partea ISU”, declara Arafat după producerea tragediei. Dar nici Arafat nu a scos o vorbă măcar despre ordinul scos la lumină acum de Cetățeanul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.