DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

IFN-urile s-au îmbogățit pe spinarea românilor, cărora le percep dobânzi și de 14.000%: Au făcut profit de aproape 700 de milioane de lei

facebook.com
genti cu bani

Instituţiile financiare non-bancare (IFN-uri) din piaţa locală au înregistrat în 2019 un profit agregat de 691,7 milioane lei, în creştere cu 17,6% faţă de anul anterior, potrivit raportului Băncii Naţionale a României (BNR) pe anul 2019.

În 2018, profitul agregat al IFN-urilor din piaţa locală era de 587,8 milioane lei.

Citește și: Situație de groază în spitale! Destăinuirea unei paciente: ‘Trecem prin saloane cu bolnavi să ajungem la toaletă’

Cea mai importantă parte a profitului a fost concentrată, în 2019, la nivelul IFN-urilor din Registrul special. "Profitul agregat al instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special a fost de 676,5 milioane lei, iar cel al instituţiilor înscrise doar în Registrul general a fost de 15,2 milioane lei, rezultând un profit total al sistemului de 691,7 milioane lei", se menţionează în raport.

Totodată, ponderea capitalului românesc a crescut uşor, de la 64,6% la 66,6%, comparativ cu sfârşitul anului 2018.

Citește și: VIDEO Nebunie în Vama Veche. Bătaie în toată regula pe plajă cu pumni și picioare pe ritmurile muzicii

Potrivit documentului, capitalul social al instituţiilor financiare nebancare a crescut cu 5,3% faţă de sfârşitul anului precedent, totalizând 3,291 miliarde de lei la finele anului 2019, în timp ce activul bilanţier agregat net al instituţiilor financiare nebancare a înregistrat o dinamică ascendentă mai accentuată (13,7%), până la un nivel de 40,046 miliarde de lei.

"Referitor la structura activelor şi capitalurilor pe cele două registre, se remarcă o creştere de 13,5% a activelor totale nete ale instituţiilor înscrise în Registrul special şi o dinamică mai accentuată, de 15,9%, a aceluiaşi indicator aferent instituţiilor înscrise doar în Registrul general.", se mai spune în raport.

Citește și: Jocurile dure făcute de Klaus Iohannis pentru debarcarea lui Ludovic Orban. Cine este vârful de lance din PNL

În totalul creditelor acordate, la valoare netă, majorări comparativ cu sfârşitul anului 2018 au consemnat atât finanţările sub forma leasingului financiar (+14,9%), cât şi soldul altor tipuri de credite, care a crescut cu 10,4%.

Totodată, din punct de vedere al registrelor ţinute de Banca Naţională a României, a avut loc o creştere a creditelor (la valoare netă) cu 13,5% comparativ cu anul anterior în cazul instituţiilor înscrise în Registrul general şi o diminuare de valoare similară (-13,4%) a aceluiaşi indicator aferent instituţiilor înscrise doar în Registrul general.

Citește și: Victor Ponta, atac devastator: ‘PNL este noul PCR. Nu am făcut niciodată la fel ca Orban! Niciodată!’

"Creanţele restante şi îndoielnice, la valoare netă, au crescut în anul 2019, de la 792,5 milioane lei la 844,1 milioane lei (+6,5 la sută), ponderea în totalul activului net diminuându-se însă de la 2,2% la 2,1%. Tendinţa crescătoare a valorii creanţelor restante şi îndoielnice se observă doar la nivelul instituţiilor financiare nebancare înregistrate în Registrul special (+11,6%), în cazul celor înscrise doar în Registrul general înregistrându-se o diminuare accentuată a acestora (-29,4%), evoluţie similară celei a creditelor totale acordate.", se mai precizează în raport.

Nivelul total al provizioanelor aferente creditelor restante şi îndoielnice s-a diminuat uşor, de la 2,354 miliarde de lei la 2,341 miliarde de lei.

Citește și: Cozmin Gușă, reacție devastatoare: ‘Rareș îl atacă dur pe LuCOVID : “I SE APROPIE FUNIA DE PAR!”’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.