Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon, atac la Maia Sandu: 'E mai simplu să lase oamenii să înghețe, decât să negocieze prețul la gaz'

Deschide.md
Igor Dodon

Fostul șef de stat, Igor Dodon, critică planul Guvernului de atenuare a impactului crizei energetice. „Pentru Maia Sandu se vede că e mai simplu să lase oamenii să înghețe și să stea pe întuneric, decât să negocieze prețul la gaz și să aducă liniște în țară”, a declarat Dodon.

„Maia Sandu și PAS sunt gata să distrugă definitiv instituțiile, societatea, educația, oamenii. Pentru prostia acestor marionete politice trebuie să plătească din greu și bătrânii, și copiii din Moldova.

Uitați-vă ce „plan strategic” au pregătit acești nesimțiți de la guvernare:

• Reducerea temperaturii agentului termic livrat în cadrul sistemului centralizat de producere a energiei termice cu până la 10%, în condițiile respectării valorilor minime normate. Aceasta ar urma să reducă consumul de gaze naturale în mărime de 13 mln. m3;

• Sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte (după ora 23:00), ce va reduce consumul de gaze cu 1,4 mln. m3;

• Organizarea procesului de învățământ la distanță/online pentru instituțiile de învățământ (cel puțin 10 zile pe lună) – econimie de circa 13 mln. m3.

Așa incompetență, mizerie și iresponsabilitate la conducerea țării n-a fost niciodată. Să facă economie din contul sănătății și a securității oamenilor sunt în stare doar niște oameni lipsiți de suflet și indiferenți față de suferința cetățenilor. Pentru Maia Sandu se vede că e mai simplu să lase oamenii să înghețe și să stea pe întuneric, decât să negocieze prețul la gaz și să aducă liniște în țară”, a menționat Igor Dodon.

După acțiunile anunțate ieri, 2 august, de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ce urmează a fi luate de autorități, pentru a ajuta cetățenii să treacă mai ușor peste sezonul rece din acest an, a fost publicat și proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023. Acesta prevede, printre altele, și reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, dar și organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line. Asta în contextul în care, Guvernul analizează 3 scenarii, în care Gazprom ar putea limita livrările către Moldova, cel mai sumbru fiind sistarea în proporție de 100%.

Ieri, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat acțiunile pe care le întreprinde Guvernul, pentru pregătirea de sezonul de încălzire, care se anunță a fi unul foarte dificil.
Totodată, Guvernul va analiza potențiale riscuri în cazul unor limitări sau a sistării livrării de gaze naturale în Moldova de către Gazprom. Autoritățile iau în calcul 3 scenarii în acest sens: limitarea în proporție de 35%, de 50% sau de 100%, adică sistarea integrală a contractului între Gazprom și Moldovagaz

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.