Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon avertizează autoritățile privind sacțiunile antiruse: Nu se poate

Igor Dodon, președintele AO „Uniunea de afaceri moldo-rusă”, a venit cu o reacție privind sancțiunile antiruse în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit lui, autoritîților le-a fost frică să se alăture în mod deschis la sancțiunile anti-Rusia impuse de Occident și acum profită de ”umbrela” OMC, pe ascuns, sa provoace anumite daune Rusiei și Belarus”, scrie Dodon pe rețelele de socializare, transmite presa din Republica Moldova.

„Moldova a început să susțină sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei?

O serie de țări din Occident, în special UE și statele G7, doresc să priveze Rusia de preferințele calității de membru al Organizației Mondiale a Comerțului. Despre aceasta se menționează în declarația vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Pe lângă țările G7 și UE, la declarația privind intenția de a priva Rusia de regimul favorizat în comerț și de a suspenda procesul de aderare a Republicii Belarus la această organizație, au aderat Albania, Islanda, Australia, Coreea de Sud, Moldova, Muntenegru, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord și Norvegia.

Acesta este un pas nechibzuit al autorităților moldovenești în raport cu partenerii noștri din Est. Le-a fost frică să se alăture în mod deschis la sancțiunile anti-Rusia impuse de Occident și acum profită de ”umbrela” OMC, pe ascuns, sa provoace anumite daune Rusiei și Belarus.

Vreau să mă adresez către reprezentanții actualei guvernări - nu veți reuși s-o faceți pe ascuns. Partenerii noștri din Est sunt atenți la fiecare mișcare neprietenoasă. Și nu doar acordă atenție, ci și reacționează rapid.

Țin să reamintesc că, potrivit Legii Supreme, Republica Moldova este o țară neutră. Neutralitatea nu este doar un statut de nealiniere la blocuri militare, dar și de neimplicare în conflictele politice, militare și de alt gen ale țărilor terțe.

Prin acțiunile voastre, subminați neutralitatea Republicii Moldova și oferiți motive celorlalte state să pună la îndoială acest statut și, respectiv, transformați Republica Moldova într-un instrument de presiune al unor țări asupra altora.

Doresc oare cetățenii noștri să fie folosiți în acest scop? Doresc ei oare să fie o monedă de schimb în confruntările geopolitice ale celor mai mari forțe din lume? Răspunsul este categoric - nu.

Prin semnarea acestei declarații, voi puneți în pericol funcționarea regimului de Liber Schimb cu Rusia și Belarus – partenerii noștri comerciali tradiționali.

Îi privați pe producătorii, exportatorii și importatorii noștri, de posibilitatea de a face comerț liber cu partenerii noștri ruși și bieloruși, deoarece ar urma să ne așteptăm la acțiuni de răspuns din partea Rusiei și Belarusului privind încetarea funcționării regimului de Liber Schimb în raport cu Republica Moldova.

În acest caz putem uita și de speranța de a atrage investitori din aceste țări și despre multe forme importante de interacțiune și cooperare.

Este poporul Moldovei interesat de aceasta? Răspunsul este iarăși evident - nu.

Fac apel către Guvernul Moldovei să-și retragă imediat sprijinul pentru sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului”, a scris Dodon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.