Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon îi vaită pe ruși: Se plânge că Republica Moldova pierde 3 miliarde de dolari din cauza interzicerii exportului fructelor moldovenești în Rusia

Inquam Photos / Andrei Mardari
Igor Dodon

Restricţionarea Rosselhoznadzor la livrările de produse vegetale moldoveneşti a pus în pericol investiţii de circa 3 miliarde de dolari, urmând să afecteze şi circa 160.000 de oameni angajaţi în acest domeniu în Republica Moldova. Această concluzie a fost publicată, luni, de fostul președinte al republicii, Igor Dodon, pe site-ul său, unde a făcut un apel la conducerea țării să înceapă de urgență negocierile cu Moscova.

„Dacă luăm doar segmentul fructelor și al produselor din fructe, sunt afectate investiții de cel puțin 3 miliarde de dolari, și asta fără a ține cont de liniile de ambalare și uscare a fructelor.’…’ Peste 160.000 de oameni sunt implicați în această industrie. Acești muncitori sunt cei mai vulnerabili din Republica Moldova, veniturile lor depind doar de piața rusească” – a scris Dodon citat de rador.ro.

Acesta i-a recomandat președintelui Maia Sandu „să meargă urgent în Rusia pentru negocieri” sau să caute asistență financiară de la donatorii occidentali. Fostul lider moldovean a prezentat date conform cărora investițiile fermierilor moldoveni în agricultură se ridică la circa 1,2 miliarde dolari, iar alte 1,5-1,8 miliarde dolari au fost investite în echipamente frigorifice. Potrivit afirmaţiilor acestuia, cel mai mult vor avea de suferit producătorii de mere, care recoltează anual circa 400-450.000 de tone de fructe.

Aproximativ jumătate din acest volum de fructe era exportat în Rusia, iar această cantitate este estimată la aproximativ 230 de milioane de dolari pe an. Restul au mers în republică pentru procesare și au adus un venit slab. Menţionăm că, la mijlocul lunii august, Rosselhoznadzor a restricționat temporar importul de produse vegetale reglementate din 31 de regiuni ale Republicii Moldova.

Potrivit consilierului șefului Rosselhoznadzor, Iulia Melano, motivul acestei decizii a fost depistarea repetată a unor substanţe de carantină periculoase în produsele moldovenești care intrau în Rusia. Serviciul rus a informat, în mod repetat, partea moldovenească despre acest lucru, dar nu a existat nicio reacție adecvată.

La rândul său, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a dispus Ministerului Agriculturii să rezolve urgent problema legată de interzicerea exportului de fructe și legume în Rusia și a cerut „monitorizarea strictă a calității produselor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.