Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon nu se dezice de Rusia. Moldova nu va supraviețui fără o cooperare strânsă cu CSI: Ruperea relațiilor va agrava și mai mult situația economică a țării

Igor Dodon Vladimir Putin Dodon Putin

Fostul șef de stat al Republicii Moldova, Igor Dodon, nu se dezice de Rusia și afirmă că țara sa nu va supraviețui fără o cooperare strânsă cu CSI, Uniunea Economică Eurasiatică și Rusia. „Ruperea relațiilor va agrava și mai mult situația din economia țării, care, din cauza incompetenței, a greșelilor grosolane ale autorităților, s-a aflat deja într-o criză gravă, urmare a creșterii prețurilor la energie și a pierderii piețelor tradiționale din est”, a declarat Igor Dodon, pentru agenția TASS.

„Sunt convins că țara noastră nu va supraviețui fără o cooperare strânsă cu CSI, Uniunea Economică Eurasiatică și Rusia. Cu toate acestea, președintele Maia Sandu și partidul de guvernământ, pentru a-și face pe plac curatorilor din Occident, rup relațiile, iar procesul de denunțare a acordurilor pe care țara noastră le-a semnat de aproape trei decenii a început. Următorul pe rând este alăturarea sancțiunilor Occidentului împotriva Rusiei”, a declarat Igor Dodon, transmite Unimedia.

Igor Dodon: Ruperea relațiilor va agrava și mai mult situația economică a țării

„Acest lucru va agrava și mai mult situația din economia țării, care, din cauza incompetenței, a greșelilor grosolane ale autorităților, s-a aflat deja într-o criză gravă din cauza creșterii multiple a prețurilor la energie și a pierderii piețelor tradiționale din est. Drept urmare, Sandu este nevoită să călătorească prin lume cu mâinile întinse, împingând țara într-o gaură și mai adâncă a datoriilor din care generațiile viitoare vor trebui să iasă. Cei care ne împrumută bani, firesc, își urmăresc propriile scopuri, impunând condiții politice departe de interesele cetățenilor țării noastre”, a spus Dodon.

Sute de mii de oameni sunt angajați în principala industrie a țării - sectorul agroindustrial. Livrările de mărfuri moldovenești, în principal mere, struguri, conserve, produse vinicole, sunt orientate în mare parte către piața rusă. Astfel, din 100-200 de mii de tone de mere pe care republica le exportă anual, peste 90% au fost întotdeauna livrate pe piața rusă, iar piața europeană nu va putea niciodată să compenseze aceste volume.

Pentru o serie de grupuri de produse, care oferă sute de mii de locuri de muncă și o mare valoare adăugată pentru economia țării, nu există nicio alternativă la piața din Rusia și CSI”, a menționat Igor Dodon.

Guvernul Republicii Moldova ar putea denunța „o parte a acordurilor” Comunității Statelor Independente (CSI) care nu funcționează. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul ședinței Parlamentului, din 16 februarie.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a susținut că Moldova nu intenționează că iasă din CSI, iar o astfel de decizie poate fi luată doar de popor. „CSI nu e a Federației Ruse, decizia trebuie să aparțină poporului RM, nu trebuie să fie o decizie luată strict politic și bazată pe emoții”, a spus acesta.

Șefa statului, Maia Sandu a comentat dacă Republica Moldova va ieși sau nu din Comunitatea Statelor Independente. „Ministerul de Externe face acum o analiză a acordurilor, unele sunt total inutile și vom vedea recomandarea”, a declarat Sandu.

Șefa statului, Maia Sandu, a spus că Republica Moldova va trebui să renunță la statutul de țară membră a CSI, pentru a adera la Uniunea Europeană, dar spune că acest lucru nu se va întâmpla în perioada imediat următoare. „Atunci când vom avansa suficient de mult pe parcursul european, atunci vom considera și momentul potrivit când Republica Moldova va trebui să renunțe la CSI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.