Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon se grăbeşte să fie preşedinte şi cere urgentarea învestirii sale în funcţie

Preşedintele ales Igor Dodon i-a acuzat marţi pe oponenţii săi politici, Maia Sandu, lidera Partidului 'Acţiune şi Solidaritate' (PAS), şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), de tergiversarea procesului de învestire a sa în funcţia de şef al statului, relatează Unimedia.info şi Deschide.md, conform agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă, Dodon a declarat că Maia Sandu şi Andrei Năstase tergiversează intenţionat învestirea sa în funcţie prin amânarea termenilor în cazul litigiilor declanşate în legătură cu rezultatul alegerilor prezidenţiale.

"Eu am discutat cu preşedintele Curţii Constituţionale, el mi-a spus că nu toate litigiile au ajuns în etapa finală. Oponenţii mei Andrei Năstase şi Maia Sandu tergiversează legalizarea rezultatului alegerilor, făcând astfel jocurile guvernării', a spus Dodon, menţionând că recursurile sunt înaintate de avocaţi pe ultima sută de metri.

Citeşte şi: Andrei Năstase le cere moldovenilor să cotizeze dacă vor o presă independentă

Dodon a subliniat că şi guvernanţii de la Chişinău sunt interesaţi de acest lucru. "Guvernarea face aceasta pentru ca eu să nu blochez reformele începute şi aici mă refer la trei. Reforma privind majorarea vârstei de pensionare. Eu sunt împotriva reformei respective pentru că mulţi cetăţeni nu ajung la această vârstă. Deschiderea Biroului NATO la Chişinău, pentru că ei înţeleg că eu voi bloca acest proiect, dar şi numirea unui procuror general. Eu sunt categoric împotriva oricărei candidaturi. Eu consider că trebuie să fie organizat un nou concurs', a punctat preşedintele ales.

În aceeaşi conferinţă de presă, Igor Dodon a făcut apel către oponenţii săi să-şi asume eşecul la prezidenţiale şi responsabilitatea pentru "toate reformele antisociale". "Oameni buni, voi aţi pierdut alegerile. Eu în şapte ani am participat la 11 alegeri. Am avut motive să fiu supărat, dar mi-am recunoscut vina şi am mers mai departe", a spus Dodon, potrivit căruia guvernul aşteaptă ca preşedintele în exerciţiu Nicolae Timofti să semneze cât mai repede decretul privind deschiderea unui birou NATO la Chişinău, înaintea învestirii sale în funcţie.

Citeşte şi: Autorităţile de la Tiraspol ameninţă Chişinăul cu 'măsuri asimetrice'

El a mai spus că până în 27-28 decembrie trebuie să se decidă cu privire la validarea sau nu a rezultatului alegerilor prezidenţiale. Dacă nu se reuşeşte aceasta, în decurs de 45 de zile de la cel de-al doilea tur de scrutin, atunci se vor repeta alegerile. "Atunci voi fi nevoit să fiu de acord cu sutele de mii de oameni care vor să vină la Chişinău', a avertizat Igor Dodon, citat de portalul Deschide.md.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, viitorul preşedinte trebuie să depună jurământul cel târziu la 45 de zile de la alegeri. Curtea Constituţională este cea care confirmă şi validează alegerile din 13 noiembrie, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală şi după ce instanţele de judecată soluţionează contestaţiile depuse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.