Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon vrea sistem prezidenţial în Republica Moldova

breakingnews.md
dodon

Preşedintele Igor Dodon vrea să transforme Republica Moldova în ţară prezidenţială, sugerând că va face în continuare demersuri pentru realizarea acestui obiectiv, relatează vineri Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Ales prin vot direct în urma deciziei Curţii Constituţionale de la Chişinău din 4 martie 2016, dar cu atribuţii limitate, preşedintele Igor Dodon vrea împuterniciri suplimentare şi nu doar în ceea ce ţine de posibilitatea de a dizolva parlamentul, scrie Independent.md.

Ucraina AMENINŢĂ că va închide toată frontiera cu Transnistria

Într-o declaraţie de presă în urma unei întrevederi cu experţi ai Comisiei de la Veneţia aflaţi într-o vizită la Chişinău, Dodon a afirmat vineri că Republica Moldova are nevoie de un preşedinte cu atribuţii largi.

În acest context, el s-a referit la proiectul de modificare a Constituţiei prin care şefului statului să-i fie acordate împuterniciri sporite privind dizolvarea parlamentului.

Astfel, potrivit lui Dodon, Republica Moldova "are nevoie de o putere prezidenţială dură, ca în alte state, să nu existe tărăboi şi anarhie ca astăzi", iar acest lucru, susţine el, va fi realizat dacă nu de acest parlament, atunci de următorul, scrie Independent.md.

El a făcut această declaraţie imediat după conferinţa de presă susţinută împreună cu un reprezentant al delegaţiei Comisiei de la Veneţia, remarcă acelaşi ziar. Potrivit acestuia, în cadrul briefing-ului alături de oficialul străin, Igor Dodon a avut o poziţie mai moderată, menţionând că înţelege "mesajele şi poziţia politică" a altor partide, dar că "noi trebuie să creăm un sistem echilibrat politic, indiferent de interesul partinic sau ideologic al cuiva".

Autorul CARNAGIULUI din Times Square, acuzat pentru OMOR - FOTO/VIDEO

"Există o majoritate parlamentară, există un preşedinte al ţării ales de întreg poporul şi evident trebuie să existe un echilibru', a spus Igor Dodon la conferinţa de presă comună cu reprezentantul delegaţiei Comisiei de la Veneţia.

Imediat după aceasta, Igor Dodon şi-a înăsprit tonul şi a reiterat că pledează pentru dizolvarea actualului legislativ şi convocarea de alegeri parlamentare anticipate.

O misiune de experţi ai Comisiei de la Veneţia se află la Chişinău pentru a discuta proiectul de modificare a Constituţiei iniţiat de Igor Dodon şi de deputaţii socialişti din parlament. Celelalte grupuri parlamentare s-au pronunţat joi împotriva acestei iniţiative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.