Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IGPR, campanie de educare pentru combaterea violenţei domestice

RFI Romania
violenta sexuala

Poliţia Română, în parteneriat cu World Vision România, a lansat, joi, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor, campania "Poate te place", în contextul în care numărul victimelor violenţei domestice a crescut cu 10% în acest an.

"65% dintre victimele violenţei domestice sunt femei şi 17% sunt minori. Aproximativ 80% dintre copiii abuzaţi sexual sunt fete, conform unui sondaj desfăşurat de World Vision România în anul 2020 pe un eşantion de 1.600 de respondenţi", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), transmis, joi, AGERPRES.

Conform Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, 32% dintre românce au fost victimele hărţuirii sexuale, iar 30% au suferit violenţă fizică şi/sau sexuală de la vârsta de 15 ani şi doar 23% au raportat Poliţiei cel mai grav incident.

Un sondaj desfăşurat de World Vision România în 2020 pe un eşantion de 1.600 de respondenţi arată că aproximativ 80% dintre copiii abuzaţi sexual sunt fete.

Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor, a fost lansat şi un spot dedicat educării privind efectele violenţei asupra femeilor pe YouTube.

De asemenea, se va derula un proiect-pilot pentru transformarea a 50 de adolescente în "agenţi ai schimbării" privind violenţa împotriva femeilor.

"World Vision România, cu sprijinul financiar al Alka Group, implementează un proiect-pilot pentru 50 de adolescente din zece comunităţi rurale ale judeţului Ialomiţa. Scopul proiectului este acela de oferi adolescentelor încredere în sine şi încurajarea acestora să devină agenţi ai schimbării în comunităţile lor", arată sursa citată.

Proiectul se va desfăşura pe toată durata anului şcolar 2021 - 2022 şi presupune susţinerea unor sesiuni lunare individuale şi de grup pentru 50 de eleve de liceu din cadrul programului "Vreau în clasa a 9-a". Sesiunile sunt susţinute de specialişti în relaţii sociale, asistenţi sociali, psihologi, reprezentanţi ai mai multor asociaţii specializate în promovarea, respectarea şi apărarea drepturilor femeilor, dar şi de experţi din cadrul Poliţiei Române şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

"Programul-pilot 'Tinerele din mediul rural: agenţi ai schimbării' demarat cu sprijinul World Vision România a pornit de la o nevoie pe care noi am identificat-o în cadrul companiei noastre unde majoritatea angajaţilor din zona de producţie sunt femei care vin din mediul rural. De-a lungul anilor ni s-a demonstrat că majoritatea preconcepţiilor, idealurile şi ambiţiile femeilor din mediul rural sunt adânc înrădăcinate şi pot fi schimbate doar prin educaţie. Violenţa asupra femeilor este o problemă pe care, de asemenea, am constatat-o în comunitatea noastră, care, din păcate, reprezintă o problemă naţională şi trebuie cu adevărat conştientizată şi acţionat prin educaţie şi educare", a declarat Viorela Rădoi, membru Comitetul CSR Alka.

Sesiunile vizează educarea tinerelor (stimă de sine, autocunoaştere, igienă şi îngrijire personală, relaţionare şi abilităţi sociale), problematica violenţei (înţelegerea formelor de violenţă şi identificarea de soluţii), orientarea vocaţională (identificarea de abilităţi, orientare în carieră, public speaking), precum şi consiliere psihologică individuală, şcolară, socială şi socio-emoţională.

Proiectul va fi extins şi în celelalte judeţe unde este desfăşurat programul "Vreau în clasa a 9-a". Specialişti din cadrul Poliţiei Române vor susţine pe tot parcursul acestui an şcolar sesiuni de informare pentru liceenii din proiect.

"Prevenirea violenţei trebuie să fie o prioritate a noastră, a tuturor, fie că vorbim de instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale. Prin intermediul acestei campanii de prevenire desfăşurată în parteneriat cu World Vision România ne propunem să ajungem la cât mai mulţi adolescenţi, pentru a-i învăţa să recunoască primele semne ale violenţei, să nu permită să se ajungă la violenţă fizică şi foarte important să ia atitudine şi să ceară ajutor. Noi, Poliţia Română suntem aici pentru ca ei să crească în siguranţă", a declarat comisar-şef de poliţie Ramona Dabija, director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Română.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.