Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IICCMER a investigat moartea a peste 2.000 de copii în căminele şi spitalele de neuropsihiatrie din perioada regimului comunist

IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) transmite că a investigat, în ultimii cinci ani, moartea a 2.207 de copii prin înfometare, condiţii improprii de viaţă şi lipsirea de asistenţă medicală în patru dintre cele 26 de cămine-spital şi spitale de neuropsihiatrie infantilă care au funcţionat pe teritoriul RSR, până în 1990, potrivit Agerpres.

IICCMER estimează că, în perioada 1967 - 1990, au murit peste 15.000 de minori internaţi în aceste 26 de unităţi.

Potrivit unui comunicat al IICCMER remis miercuri AGERPRES, la Căminul-spital de la Cighid a fost înregistrată cea mai mare mortalitate: de la înfiinţarea în 1 octombrie 1987 şi până la 30 aprilie 1990, au murit 160 de copii, dintr-un număr de 183 internaţi.

Institutul oferă aceste informaţii ca urmare a iniţiativei anunţate marţi în Parlamentul European care aduce laolaltă 19 ţări pentru oprirea, recunoaşterea şi prevenirea abuzurilor asupra copiilor Europei.

IICCMER a depus sesizări penale în 2017 şi 2018, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflaţi în căminele-spital Cighid (între anii 1987 - 1990), Păstrăveni (între anii 1966 - 1990), Sighetu Marmaţiei (între anii 1973 - 1991) şi în Spitalul pentru copii Neuropsihici cronici de la Siret (între anii 1980 - 1989).

Investigaţiile s-au bazat pe o solidă documentare arhivistică, identificarea martorilor, victimelor şi posibililor responsabili, se precizează în comunicat.

Deşi în mod oficial căminele-spital găzduiau minori declaraţi "irecuperabili", există numeroase cazuri documentate în care copii perfect sănătoşi fizic şi psihic sau cu anumite infirmităţi fizice recuperabile, copii orfani sau proveniţi din familii dezorganizate erau repartizaţi de către instituţii ale statului spre astfel de centre, în care o bună parte dintre cei internaţi şi-au găsit sfârşitul, iar cei care au supravieţuit au rămas cu traume fizice şi psihice severe.

IICCMER informează că va continua seria de investigaţii speciale a căminelor-spital în care au avut loc decese şi tratamente inumane.

"Era nevoie de o astfel de iniţiativă pan-europeană care să susţină şi mai mult necesitatea investigării acestei categorii de victime care a suferit de pe urma regimului comunist. Ororile şi traumele cumplite care s-au petrecut în aceste cămine-spital şi care au condus la decesul atâtor mii de suflete nu pot fi uitate sau minimizate. Vorbim de copii neajutoraţi care cu bună ştiinţă au fost supuşi acestor atrocităţi. Ţinând cont de investigaţiile derulate până în prezent de IICCMER, din care rezultă un număr de peste 15 000 de victime, dar şi de faptul că deocamdată nu este cunoscut numărul real de supravieţuitori ai acestor cămine-spital, rog organele de justiţie să analizeze cu celeritate sesizările penale depuse de Institut, în 2017 şi 2018. Dincolo de aceasta, intenţia noastră este aceea de a susţine demersurile de recunoaştere a celor decedaţi şi a supravieţuitorilor acestor odioase cămine-spital ca fiind victime ale regimului comunist", a declarat Daniel Şandru, preşedinte executiv al IICCMER.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.