Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ikea, 'LOVITĂ' de o anchetă DE AMPLOARE a Comisiei Europene: Acuzații DURE la adresa gigantului suedez

ikea

Comisia Europeană va lansa luni o investigaţie împotriva Ikea, extinzând o campanie lansată în urmă cu patru ani referitoare la practicile companiilor de optimizare fiscală, relatează Financial Times.

Comisarul european Margrethe Vestager va anunţa o investigaţie oficială împoriva aranjamentelor fiscale din Olanda ale retailerului suedez de mobilă, care ar fi ajutat Ikea să evite plata unor taxe de aproape 1 miliard de de euro, în perioada 2009-2014, potrivit estimărilor incluse într-un raport prezentat în februarie 2016 de Partidul Verzilor, în Parlamentul European.

Citește și: Celebra agenție Bloomberg spune 'ADEVĂRUL' despre economia din România: Situația DRAMATICĂ din spatele celei mai mari creșteri din Europa

Ikea a creat două grupuri separate, în cadrul unei reţele de companii din Olanda, Luxemburg şi Liechtenstein, prin intermediul cărora a transferat bani şi profituri pentru a profita de facilităţi fiscale, se arată în raport.

Oficialii Comisiei vor efectua o investigaţie pentru a determina dacă acordul fiscal din Olanda încalcă reglementările europene, înainte de a estima ce economii fiscale a obţinut compania prin această structură.

Începând din 2013, Comisia Europeană a analizat peste 1.000 de acorduri fiscale între statele membre şi companiile multinaţionale. În cele cinci investigaţii finalizate, oficialii CE au ordonat unor patru state membre să recupereze miliarde de euro de la aproape 40 de companii, între care Apple, Starbucks, Fiat şi Amazon.

Vestager a spus în noiembrie că majoritatea acestor acorduri nu au acordat beneficii speciale, dar că câteva au oferit un tratament fiscal preferenţial unor companii.

Informaţile legate de Ikea sunt limitate pentru că aceasta nu este listată la bursă, ca majoritatea companiilor multinaţionale, şi este formată dintr-un număr mare de filiale, în numeroase jurisdicţii.

Retailerul Ikea Group a plătit taxe de 825 de milioane de euro în anul fiscal încheiat în august, la un profit înainte de taxe de 3,31 milairde de euro.

Compania Inter Ikea, proprietarea brandului şi a conceptului, a plătit 241 de milioane de euro impozit, la un profit înainte de taxe de  1,15 miliarde de euro.

În august 2016, Vestager a impus Irlandei să recupereze de la Apple taxe retroactive de 13 miliarde de euro, pentru anii 2003-2014, într-o decizie de referinţă care a tensionat relaţiile transatlantice.

Citește și: Decizie URIAȘĂ luată de Facebook: Ce va apărea la începutul conținutului video

Comisarul danez a mai decis împotriva acordului fiscal al Starbucks din Olanda şi a acordurilor guvernului din Luxemburg cu Fiat şi Amazon. Belgia trebuie la rândul ei să recupereze taxe de circa 700 de milioane de euro de la aproximativ 35 de companii care au beneficiat de facilităţi fiscale generoase.

Toate ţările şi majoritatea companiilor au contestat deciziile Comisiei Europene, potrivit News.ro.

UE mai investighează McDonald’s, Engie şi un program fiscal oferit de guvernul britanic corporaţiilor străine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.