Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ileostomia continentă - Şansa unei vieţi normale după operaţia de îndepărare a colonului

dr mitulescu

În fiecare an mii de persoane trec prin intervenții chirugicale ce constau în rezecția (îndepărtarea pe care chirurgicală) totală sau parțială a colonului. Aceste intervenții se impun în cazul unei variate palete de afecțiuni, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială (PAF), cancerul de colon,  unele cancere de ovar, megacolonul toxic în Clostridium etc.

Pentru unele dintre aceste persoane, operația se încheie prin derivarea permanentă a ileonului (intestinul subțire) în anus contra naturii (ileostomie).

Viața purtătorului unei ileostome permanente este în general dificilă, întrucât fecalele sunt de consistență lichidă, se scurg permanent în punga de colectare ceea ce face uneori imposibilă deplasarea pacientului, conțin bilă care este caustică pentru tegumente și peretele abdominal etc.

Ileostomia continentă poate fi o opțiune viabilă pentru o viață cât mai apropiată de normal. Este o intervenție alternativă capabilă să îmbunătățească mult calitatea vieții cestor pacienți.  Intervenția se practică în Spitalul Clinic Sanador în condiții de deplină siguranță.

Ileostomia continentă reprezintă derivarea intestinului subțire în pungă de anus contra naturii prin intermediul unui rezervor construit din ultima parte a intestinului. Mai exact, ileonul (ultima parte a intestinului subțire) este utilizat pentru a construi un rezervor intern (ceea ce permite acumularea unei anumite cantități de fecale și, deci, permite golirea intermitentă a dejectelor), rezervorul fiind prevăzut în același timp cu o valvă care împiedică eliminarea involuntară de lichide și gaze.

Acest mecanism antireflux creat în timpul intervenției împreună cu rezervorul ca atare reprezintă marile avantaje ale operației. Intervenția nu modifică traseul fiziologic de eliminare a materiilor fecale însă mecanismul antireflux permite pacientului să recâștige, măcar parțial, controlul asupra acestei funcții.

În cadrul Spitalului Clinic Sanador, intervenția de ileostomie continentă este efectuată de o echipă medicală cu experiență și cu ajutorul unei aparaturi de ultimă generație, ce permite o monitorizare atentă a pacientului.

Dr. Gabriel Mitulescu, Doctor în Științe Medicale, Medic primar Chirurgie generală și Chirurgie Oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanador, explică: ”Ileostomia continentă este o operație pentru creșterea calității vieții. În situația lipsei colonului și a rectului, pacientul are opțiunea unei ileostomii clasice, cu pungă externă, prinsă de abdomem și cu o viață dificilă, sau ileostomia continentă cu avantaje clare pentru o viață mai ușoară. Nu trebuie să uităm însă că pacientul trebuie să respecte cu strictețe instrucțiunile, riscând, în caz contrar, probleme mai mari.”

Ileostomie clasică versus ileostomie continentă

În procedura clasică de ileostomie, se folosește un săculeț extern, însă viața pacientului este una dificilă. Ileostomia continuă permite amplasare rezervorului sub piele, iar golirea deșeurilor se face direct de către pacient, cu ajutorul unui cateter, de 3-4 ori pe zi.

Deși nu este lipsită de dificultăți pentru pacient, prin comparație cu procedura clasică constatăm o creștere considerabilă a confortului. Iar spre deosebire de punga externă, amplasată în general în partea dreaptă a abdomenului, puţin mai jos de ombilic, într-o zonă vizibilă, valva de eliminare în cazul ileostomiei continente se găsește în zona abdomenului inferior, ascunsă vederii. Astfel, pacientul poate, spre exemplu, să meargă la bazin fără să aibă probleme.

Ileostomia continentă nu este o intervenție nouă însă este destul de rar realizată de către medici, necesitând pregătire specială. În plus, este o operație delicată și totodată dificilă, cu timp ridicat în sala de intervenții, de circa 3 ore, și cu risc ridicat de apariție a complicațiilor intra și post operatorii.

Riscurile intervenției

Una dintre complicațiile posibile este desfacerea cusăturilor, ce duce la vărsarea conținutului în peritoneu și la apariția peritonitei fecaloide, cu risc de deces pentru pacient.

Un alt risc este cel de inflamație a rezervorului și de pierdere a continenței.

De asemenea, presupune un efort recurent din partea pacientului de a se sonda pentru a îndepărta materiile fecale, de 3-4 ori pe zi, chiar și de mai multe ori, în funcție de alimentație.

Ileostomia continentă este o soluție pe viață pentru pacient și una foarte bună pentru acesta, cu condiția să respecte instrucțiunile medicale și să elimine conținutul rezervorului. În lipsa golirii, rezervorul se umple, supapa este depășită de presiunea creată și scapă lichid, pacientul pierzând continența.

Avantaje pentru pacient sunt o calitate a vieții îmbunătățită, dar şi faptul că rezervorul este sub piele, iar valva este ascunsă privirii.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.