Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iluminatul public de sarbatori si utilizarea banului public / STUDIU

www.gds.ro
Brad Crăciun

Suntem cu totii fascinati si asteptam perioada de sarbatori cu nerabdare sa participam la amenajarea localitatilor, la tirgurile de Craciun. Dar ce da partea de feerie si starea de sarbatori de iarna este indeosebi iluminatul de sarbatori din pietele oraselor, pe strazile principale, prin parcuri, artere etc.

Dar totusi acest iluminat inseamna cost din banii contribuabillor, atat pentru achizitia de corpuri de iluminat sau, in unele cazuri, inchirierea acestora, dar si costurile de montaj, demontaj, design si costul energiei electrice.

Sondaj SOCIOPOL: Diferențe MAJORE. Prezență SURPRIZĂ la vot

Toate acestea ar trebui sa fie publice, pentru ca fiecare cetatean sa inteleaga costurile, sa stie cat s-a platit si ce s-a platit din banii fiecaruia, precum si cu cine au fost cheltuiti acesti bani si daca in unele localitati aduc plus valoare prin sporirea numarului de turisti, care aduc si bani cheltuiti in localitatile respective.

Sa nu uitam ca fiecare dintre noi suntem consumatori de servicii publice si, din taxele si impozitele fiecaruia dintre noi, atat ca persoane fizice, cat si companiile din localitatile respective, sunt suportate aceste costuri.

Uimitor! Cine este persoana din spatele primarului Gabriela Firea

InfoCons este alaturi de fiecare cetatean care fiind si consumator de servicii publice realizeaza studii comparative pentru a veni in intampinarea informarii transparente.

Conform studiului realizat in 2015, privind cheltuielile cu iluminatul public, inregistrate de catre Primariile Resedinta de Judet din Romania, cat si de catre Primaria Municipiului Bucuresti, in anul 2013, cea mai mare cheltuiala cu iluminatul public a fost inregistrata la Primaria Municipiului Bucuresti, si anume 90.000.000 lei, iar cea mai mica cheltuiala s-a inregistrat la Primaria Vaslui, 318.307,97 lei.

Pentru anul 2014, cea mai mare cheltuiala cu iluminatul public a fost inregistrata la Primaria Brasov, si anume 17.996.000 lei, iar cel mai mic cost la Primaria Tulcea in cuantum de 360.000 lei.

De asemenea, din datele care au rezultat in urma studiului, au fost extrase urmatoarele informatii:

36,36% dintre primarii folosesc si tehnologie LED

24,24% au achizitionat corpuri de iluminat prin licitatie

18,18% au achizitionat servicii de mentenanta si reparatii prin licitatie

In ceea ce priveste costurile energiei electrice, la Arad pretul este de 577 lei / MWH, de 3 ori mai mult decat la Buzau unde pretul este de 178 lei / MWH sau decat la Piatra Neamt unde pretul este de 161,25 lei / MWH + taxe si contributii de reglementate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.