Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imaginea FOAMETEI: Zeci de mii de venezueleni au dat buzna în Columbia

venezuela

Zeci de mii de venezueleni au intrat duminică în Columbia pentru a cumpăra mâncare şi medicamente care lipsesc din ţara lor aflată în criză, profitând de deschiderea temporară a graniţei închise în urmă cu aproape un an. 

Veniţi din regiunea de frontieră Tachira, dar şi din zone mai îndepărtate sau chiar de la Caracas, potrivit corespondenţilor AFP, această maree umană a intrat pe jos în Columbia din zorii zilei, fără limită de număr, şi s-a îndreptat spre oraşul Cucuta. 

La jumătatea zilei, trecuseră în Columbia 52.000 de persoane, potrivit Ministerului Apărării de la Bogota, funcţionari aflaţi pe poduri cerându-le actele de identitate, fapt ce a încetinit accesul lor. 

Directorul serviciilor columbiene de migraţie, Christian Krüger, a estimat că pentru întreaga zi numărul acestora va depăşi 75.000 de persoane.

Vezi și: Misterul avionului în care se afla Erdogan: Rebelii l-ar fi putut doborî, dar nu au făcut-o

Cu o zi înainte, 44.000 de venezueleni au trecut graniţa, "reglementar şi ordonat", a precizat el, în timp ce autorităţile au anunţat deschiderea frontierei numai pentru ziua de duminică. 

Guvernul de la Bogota a informat despre trimiterea unui convoi special pentru a aproviziona magazinele din Cucuta. Acesta va transporta "în principal zahăr, ulei şi făină, care sunt produsele cele mai cerute",u a explicat ministrul columbian al apărării, Lios Carlos Villegas. 

În urmă cu o săptămână, 35.000 de venezueleni s-au grăbit să treacă graniţa după ce preşedintele Nicolas Maduro a autorizat deschiderea unui punct de trecere pietonal între cele două ţări. O decizie care a fost luată la câteva zile după ce aproape 500 de venezueleni disperaţi au trecut cu forţa peste un baraj militar pentru a ajunge la Cucuta. 

În august 2015, preşedintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea frontierei "din motive de securitate", după un atac al unor presupuşi foşti paramilitari columbieni asupra unei patrule a armatei venezuelene. 

Venezuela traversează o gravă criză economică ca urmare a prăbuşirii barilului de ţiţei, sursa principală de venituri a ţării. Penuria de alimente şi medicamente afectează 80% din produse în ţară, reaminteşte AFP, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Erdogan ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.