Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imagini apocaliptice în New York: Cel mai mare oraș din SUA, paralizat de fumul de la incendiile din Canada (VIDEO)

Seth Wenig / AP / Profimedia
Podul George Washington New York fum

Miercuri, fumul de la incendiile de vegetație din Canada s-a revărsat pe coasta de est a SUA, acoperind capitalele celor două țări cu o ceață nesănătoasă, blocând zborurile pe aeroporturile importante și determinând oamenii să scoată măștile de protecție din perioada pandemiei, relatează AP.

În timp ce oficialii canadieni au cerut altor țări ajutor suplimentar pentru a lupta împotriva celor peste 400 de incendii din întreaga țară, care au provocat deja strămutarea a 20.000 de persoane, calitatea aerului cu niveluri de poluare pe care SUA le consideră periculoase s-a extins în centrul New York-ului și în nord-estul Pennsylvaniei. Limbi masive de aer nesănătos s-au extins până în Carolina de Nord și Indiana, afectând milioane de oameni.

"Pot să simt gustul aerului", a declarat Dr. Ken Strumpf într-o postare pe Facebook din Syracuse, New York, care a fost învăluită într-o ceață de culoarea chihlimbarului. Fumul, a declarat ulterior prin telefon, l-a făcut chiar să amețească puțin.

În Baltimore, Debbie Funk purta o mască chirurgicală albastră în timp ce ea și soțul ei, Jack Hughes, se plimbau zilnic în jurul Fort McHenry, un monument național cu vedere la râul Patapsco. Aerul plutea dens deasupra apei, întunecând orizontul în timp ce navele îndepărtate se împingeau încet prin ceață.

"Am ieșit afară în această dimineață și era ca o adiere de fum", a spus Funk. Ea a spus că cuplul plănuia să rămână înăuntru mai târziu miercuri, așa cum au îndemnat oficialii.

Incendii de vegetație istorice

Oficialii canadieni spun că acesta se anunță a fi cel mai rău sezon de incendii de vegetație din istorie. Acesta a început devreme pe un teren mai uscat decât de obicei și s-a accelerat foarte repede, epuizând resursele de stingere a incendiilor din întreaga țară, au declarat oficialii din domeniul incendiilor și al mediului.

Fumul provenit de la incendiile din diferite părți ale țării a ajuns în SUA încă de luna trecută, dar s-a intensificat odată cu un val recent de incendii în Quebec, unde aproximativ 100 de incendii au fost considerate miercuri ca fiind scăpate de sub control.

"Fumul era o nebunie" marți în Montreal, a declarat rezidentul Zachary Kamel, în vârstă de 36 de ani. "A trebuit să-mi închid fereastra pentru că aerul proaspăt mirosea a foc de tabără".

Premierul Quebecului, François Legault, a declarat că provincia are în prezent capacitatea de a combate aproximativ 40 de incendii - iar întăririle obișnuite din alte provincii au fost solicitate la incendiile din Noua Scoție și din alte părți.

SUA trimit 600 de pompieri

Purtătorul de cuvânt al Centrului canadian interagenții pentru incendii forestiere, Jennifer Kamau, a declarat că peste 950 de pompieri și alți membri ai personalului au sosit deja din SUA, Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud, iar alții vor sosi în curând.

La Washington, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că președintele Joe Biden a trimis peste 600 de pompieri și echipamente în Canada. Administrația sa a contactat unii guvernatori americani și oficiali locali pentru a oferi asistență, a spus ea.

Cel mai mare oraș din nordul Quebecului - Chibougamau, cu o populație de aproximativ 7.500 de locuitori - a fost evacuat marți, iar Legault a declarat că cei aproximativ 4.000 de locuitori din orașul nordic Cree Mistissini vor trebui probabil să plece miercuri.

În estul Quebecului a plouat miercuri, dar meteorologul Simon Legault, de la Environment Canada, cu sediul la Montreal, a declarat că nu sunt așteptate ploi semnificative timp de câteva zile în zonele îndepărtate din centrul Quebecului, unde incendiile sunt mai intense.

content-image

Meteorologul Zach Taylor, de la Serviciul Național de Meteorologie al SUA, a declarat că modelul actual de vreme din centrul și estul SUA este, în esență, o pâlnie de fum. Unele ploi ar trebui să ajute la limpezirea aerului într-o oarecare măsură în nord-estul și în Atlanticul Mijlociu în acest weekend sau la începutul săptămânii viitoare, deși o ușurare mai profundă va veni prin limitarea sau stingerea incendiilor, a precizat el.

De cealaltă parte a graniței, guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a avertizat populația să "se pregătească pentru acest lucru pe termen lung". Primarul orașului New York, Eric Adams, le-a spus locuitorilor celui mai populat oraș din Statele Unite să limiteze activitățile în aer liber, iar oficialii din parcuri au închis plajele, în timp ce fumul a estompat orizontul.

Administrația Federală a Aviației a suspendat unele zboruri cu destinația Aeroportul LaGuardia și a încetinit avioanele spre Newark Liberty și Philadelphia, deoarece fumul limita vizibilitatea. De asemenea, a contribuit la întârzieri la sosirile la Aeroportul Internațional Dulles, în afara Washingtonului.

Fumul a afectat chiar și Broadway, unde vedeta din "Killing Eve", Jodie Comer, a avut dificultăți de respirație și a părăsit matineul după 10 minute; spectacolul a reînceput cu o dublură, au declarat publiciștii spectacolului.

Școlile din mai multe state au anulat sporturile și alte activități în aer liber, mutând pauzele în interior. Cursele de cai în direct au fost anulate miercuri și joi la Delaware Park din Wilmington. Organizatorii de la Global Running Day, o cursă virtuală de 5 km, au sfătuit participanții să își adapteze planurile în funcție de calitatea aerului.

New Jersey a închis mai devreme birourile de stat, iar unele demonstrații politice în locuri din Manhattan până la Harrisburg, Pennsylvania, au fost mutate în interior sau amânate. Scenariștii de la Hollywood aflați în grevă au fost scoși de pe liniile de pichetare în zona metropolitană din New York.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.