DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Imaginile din satelit au dezvăluit că în Antarctica există mai multe colonii de pinguini imperiali decât s-a estimat

realitatea.net
pinguini

Imagini obţinute din satelit au dezvăluit că în Antarctica există mai multe colonii de pinguini imperiali decât au estimat până acum oamenii de ştiinţă, informează DPA, potrivit Agerpres.

Cercetătorii de la British Antarctic Survey (BSA) au descoperit 11 noi colonii de pinguini imperiali în timp ce analizau imagini transmise de satelitul Sentinel-2 din programul Copernicus şi care prezentau linia de coastă ale Antarcticii, a anunţat miercuri Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Descoperirea arată că în acel teritoriu acoperit de gheaţă există cu aproape 20% mai multe colonii de pinguini imperiali decât au estimat oamenii de ştiinţă. Trei dintre cele 11 colonii nou descoperite fuseseră deja identificate, dar fără să fi fost confirmate.

Deşi pinguinii în sine erau prea mici pentru a putea fi văzuţi în imagini, coloniile au putut fi depistate graţie uriaşelor pete lăsate pe gheaţă şi care erau excremente de pinguini.

"Este o descoperire interesantă", a declarat Peter Fretwell, coordonatorul studiului şi geograf în cadrul BAS.

Citește și: EXCLUSIV Emi Pian putea fi salvat! Cum îl puteau scăpa cei aflați la fața locului

"Dar, deşi este o veste bună, coloniile sunt mici şi ridică populaţia generală doar cu 5-10 procente, până la puţin peste o jumătate de milion de pinguini sau aproximativ 265.500-278.500 de cupluri reproducătoare", a adăugat acelaşi specialist.

Bazându-se pe noile date ştiinţifice, oamenii de ştiinţă estimează că în toată Antarctica există 61 de colonii de pinguini imperiali.

Potrivit ESA, studierea pinguinilor fără ajutorul imaginilor din satelit este extrem de dificilă, întrucât aceste păsări care nu zboară trăiesc în zone izolate şi impenetrabile, unde temperaturile scad sub valoarea de -50 de grade Celsius.

Pinguinul imperial este cel mai mare dintre speciile de pinguini, dar pare să fie deosebit de vulnerabil la încălzirea la nivel planetar care provoacă topirea habitatului său natural. Populaţiile sale, endemice pentru Antarctica, ar putea să scadă cu 70% până la sfârşitul acestui secol, relatează AFP.

Studiul a fost publicat în revista Remote Sensing in Ecology and Conversation.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.