DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Imamii - agenții secreți ai Turciei / UPDATE

rt.com
moschee

UPDATE

Ambasada Republicii Turcia ar dori să transmită următorul punct de vedere:

Nu există absolut nici un adevăr în știrea publicată cu titlul de "Imamii - agenții secreți ai Turciei". Este inacceptabil faptul că oficialii noștri religioşi care deservesc în străinătate au fost indirect acuzați că ar fi "agenți și informatori" de către anumite trusturi media care operează în Europa. Este extrem de îngrijorător faptul că reprezentanții Diyanet care au activat în Europa timp de aproape 40 de ani, promovând mesaje centrate pe valori universale de pace și siguranță, sunt calomniați și târâți într-o campanie de discreditare și defăimare. Faptul că astfel de neadevăruri s-au răspândit în special după lovitura de stat eșuată din 15 iulie deservește propaganda anti-turcă în străinătate a organizațiilor teroriste FETÖ și PDY.

În același timp, este necesar ca funcționarii noștri religioși să fie informați cu privire la activitățile facțiunilor FETÖ și PDY în afara granițelor, organizații care au încercat să discrediteze Turcia, au organizat lovitura de stat, au exploatat religia și au încălcat dreptul la viață privată al cetățenilor.

Este exclus ca atașații noștri religioși în străinătate, desemnați pentru a ajuta cetățenii să își îndeplinească îndatoririle religioase, să se angajeze într-o asemenea activitate. Activitatea Mnisterului Afacerilor Religioase a fost întotdeauna bazată pe pace, siguranță și calm, condamnând orice formă de violență în societate. Nici un angajat al Diyanet nu poate spiona sau interveni în viața privată a vreunui individ. Mnisterul Afacerilor Religioase nu va ezita să investigheze și să ia acțiunile necesare în cazul oricărui incident ilegal și imoral care ar putea apărea în acest sens.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Autoritatea religioasă islamică din Turcia (Diyanet) a adunat informații despre adepții mișcării Gülen din 38 de țări, inclusiv România, prin imamii pe care i-a desemnat, informeaza cotidianul Cumhuriyet.

Potrivit ziarului Cumhuriyet, Diyanet a trimis un raport realizat de imamii-spioni, la Comisia Parlamentară. În Parlamentul turc există o comisie special creată pentru a investiga cauzele și modul în care s-a produs puciul eșuat din 15 iulie.

Autoritatea religioasă islamică din Turcia a declarat că au fost strânse rapoarte și informații din Abhazia, Germania (trei rapoarte din Dusseldorf, Koln și Munchen), Albania, Australia (două rapoarte din Melbourne și Sydney), Austria (două rapoarte din Salzburg și Viena), Azerbaidjan , Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria (două rapoarte din Plovdiv și Sofia), Danemarca, Estonia, Finlanda, Georgia, Țările de Jos, Regatul Unit, Suedia, Elveția, Italia, Japonia, Muntenegru, Kazahstan, Kenya, Kârgâzstan, Kosovo, Lituania, Macedonia, Mongolia, Mauritania, Nigeria, Norvegia, Polonia, România, Arabia Saudita, Tadjikistan, Tanzania, Turkmenistan și Ucraina.

În perioada 11-14 octombrie, a avut loc la Istanbul cel de-al 9-lea Consiliul Sinodal Al Eurasiei. La acest eveniment au participat 120 de reprezentantii musulmanilor din 33 tari. Din Romania a participat muftiul cultului musulman Murat İusuf.

Aici au fost înmânate rapoartele și informațiile pe care imamii le-au strans despre membrii sau simpatizanții Gülen din țările mai sus menționate. În rapoartele date sunt menționate firmele, asociațiile sau instituțiile mass-media care sprijină sau simpatizează cu Mișcarea. De asemenea, este precizat numele celor care colectează informațiile și moscheile pentru care lucrează.

Informațiile sunt în amănunt: de la studii - la loc de muncă sau viață spirituală. Spre exemplu; İmamul H.A., de la moschei Fürthen/Sieg. susține: „T.Ö., în perioada studenției din Turcia, a stat în căminele Guleniștilor, dar după căstoria - care a avut loc în Germania - este casnică. Cu toate acestea, ea are o legătură spirituală cu adepții mișcării Hizmet.”

İar, “Gülenişti au un centru educational care se numeşte AKTİVE LERNHİLFE la Bergneustadt. La acest centru se organizeaza toate actvitatile Güleniştilor. Membrii şi conducatorii acestui centru vin şi la moschea noastra. Aceşti oameni au legaturi bune cu autoritatile germane.” a raportat imamul N.S. de la moschei centrala la Bergneustadt din Germania.

În România sunt 8 imami trimişi de la Diyanet, doi imami la București și restul în zona Dobrogea. Osman Kiliç reprezinta Diyanet in Romania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.