Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IMM-urile vor putea accesa fonduri de peste 29 milioane euro pentru proiecte în IT, din decembrie

Bogdan Cojocaru

IMM-urile și microîntreprinderile vor putea accesa fonduri de peste 29 de milioane de euro pentru proiecte în dezvoltare, cercetare și inovare, prin intermediul a două scheme de ajutor de stat, a declarat, miercuri, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), Bogdan Cojocaru.

Accesarea fondurilor se va face prin intermediul unei scheme de ajutor de stat și de minimis. Bugetul pentru acest apel de depunere a proiectelor este de 29 de milioane de euro, dintr-un buget total de 94 de milioane de euro alocat pentru trei ani (2018-2020).

Sumele accesate de companii pot fi între 0,5 și 3,5 milioane de euro, care pot să acopere între 30% și 100% din valoarea proiectului, în funcție de regiune și de tipul de afacere.

„Noi ne dorim trecerea de la outsorcing la dezvoltarea de produse cu valoare adăugată mare. Prin schema de ajutor de stat și schema de minimis, ne dorim să susținem firmele din România cu capital 100% autohton, în așa fel încât să avem posibilitatea, în cel mai scurt timp, să fie nu doar prestatori de servicii pentru diverse companii, ci să fie cei care creează platformele, software-le, valoarea adăugată venind din faptul că, ulterior, pot fi transformate în bunuri comercializate la o valoare foarte mare. Ceea ce ne propunem noi este să nu exportăm doar resursă umană și să prestăm servicii”, a subliniat Bogdan Cojocaru, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Comunicațiilor a comparat această situație cu ceea ce se întâmplă în agricultură. „Una este să comercializezi mărul și alta este să comercializezi sucul de mere pe care tu îl produci, valoarea este mult mai mare pentru produsul final”, adăugat Cojocaru.

Depunerea proiectelor se va putea face între 17 decembrie 2018 și 14 februarie 2019, înregistrarea acestora realizându-se online, iar regulile de finanțare se găsesc în ghidul de finanțare, care a fost publicat se află pe site-ul MCSI la 16 octombrie.

„Sunt, cu siguranță, foarte multe idei, sunt valori foarte mari pe care le oferim pe fiecare proiect. Odată ce pui la dispoziție aceste sume, ai și obligația de a da un set de reguli, pe care toți cei care intră în această competiție trebuie să le respecte”, a adăugat Cojocaru.

Ministrul pentru Comunicații spune că finanțarea proiecteleor care îndeplinesc peste 80 de puncte se va face după regula „primului venit-primului servit”, pentru cei care respectă regulile din ghidul solicitantului. „Aplicăm această regulă, deoarece va fi mai mare competiția pentru cei care îndeplinesc un punctaj mai mare de 80”, a detaliat Cojocaru.

Oficialul de la MCSI a afirmat că sectorul IT&C se află într-o continuă dezvoltare, iar, în acest moment, contribuția la Produsul Intern Brut reprezintă 7%. „Pentru că ne dorim să continuăm acest trend ascendent este foarte important să venim și cu măsuri care să sprijine modelul de business autohton”, a declarat Bogdan Cojocaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.