Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Împăcare între Ucraina şi Polonia: Se încearcă temperarea tensiunilor legate de istorie

EUCham
polonia, EU

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său polonez Andrzej Duda au încercat miercuri să tempereze tensiunile ce s-au amplificat recent între ţările lor pe tema masacrelor comise de naţionaliştii ucraineni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP. Vizita preşedintelui polonez la Harkov, în estul Ucrainei, survine după ce Polonia a reproşat Ucrainei că se opune exhumării victimelor poloneze ale masacrelor comise în regiunea ucraineană Volânia, din cauza acestui scandal guvernul de la Varşovia refuzând în luna noiembrie intrarea unor responsabili ucraineni în Polonia, măsură la care Kievul a răspuns prin convocarea ambasadorului polonez, conform Agerpres.

'I-am cerut preşedintelui Poroşenko (...) să-şi dea din nou acordul pentru ca exhumările să fie realizate' în Ucraina, a spus în faţa presei preşedintele Duda, după întrevederea cu omologul său ucrainean. 'Am căzut de acord (...) asupra anulării rapide a interdicţiei privind exhumările, care este esenţială. Consider că este prima etapă pentru a depăşi acest impas', a completat preşedintele polonez.

La rândul său, Poroşenko a afirmat că el şi Duda au ajuns 'la concluzia comună că istoria nu trebuie să influenţeze aspectul strategic al relaţiilor între Ucraina şi Polonia'. 'O singură parte câştigă de pe urma conflictelor dintre Ucraina şi Polonia legate de istorie: aceasta nu este Ucraina, nici Polonia, ci Rusia. Din acest motiv trebuie să găsim o modalitate clară de a ieşi din această situaţie', a explicat preşedintele ucrainean.

Polonia a fost una dintre ţările care au susţinut cel mai deschis Ucraina în faţa Rusiei, după anexarea Crimeei în martie 2014 şi declanşarea conflictului armat din estul separatist prorus al Ucrainei. Dar în ultimele săptămâni relaţiile dintre Kiev şi Varşovia au fost marcate de tensiunile recurente legate de exhumările din Volânia, regiune care a aparţinut Poloniei înainte de 1939.

Polonia reproşează în plus Ucrainei că nu a condamnat în mod explicit masacrele comise de naţionaliştii ucraineni, care în anul 1943 au atacat circa 100 de sate locuite de polonezi în provincia Volânia. Polonezii din acele sate au fost victime ale masacrelor ce au durat până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, circa 100.000 de polonezi fiind ucişi, în rândul ucrainenilor înregistrându-se de asemenea circa 20.000 de morţi ca urmare a represaliilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.