Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Implementarea pașapoartelor Covid pot încuraja oamenii să se comporte ca și cum nu ar mai fi expuși riscului, avertizează cercetătorii

smartradio.ro
Certificatele Covid

Certificatele Covid – care ar putea permite celor vaccinați, vindecați de Covid sau testați negativ să participe la evenimente sau să călătorească în străinătate – ar putea avea efecte benefice dar și negative, avertizează consilierii științifici ai guvernului britanic. Deși ar putea încuraja unii cetățenii să se vaccineze, oamenii de știință consideră că alții ar putea încălca în mod deliberat regulile, pentru a se infecta și pentru a avea ulterior un test pozitiv pentru anticorpi – ceea ce le-ar permite să obțină un certificat care să le permită libera circulație.

Ei spun că certificatele, cum ar fi pașapoartele de vaccin, pot încuraja oamenii să se comporte ca și cum nu ar mai fi expuși riscului, îndepărtând măștile și ignorând distanțarea, scrie smartradio.ro.

Studiul, care nu a fost încă evaluat de experți independenți, a fost realizat de un grup de opt psihologi și oameni de știință, majoritatea fiind participanți la organismul consultativ guvernamental privind pandemia, cunoscut sub numele de Scientific Pandemic Insights Group on Behavior (SPI-B).

Schimbări de comportament

Lucrarea lor trece în revistă studiile efectuate până acum cu privire la modificărilor de atitudine și comportament care ar putea apărea dacă se adoptă certificate de imunitate.

„Într-adevăr, ar putea fi considerată lipsită de etică restricționarea circulației celor care prezintă un risc minim pentru alții. În funcție de modul în care se aplică, certificatul de sănătate ar putea încuraja, de asemenea, vaccinarea. Dar are și potențialul de a face rău”, scriu John Drury, profesor de psihologie socială la Universitatea din Sussex și colegii săi.

„Certificatul poate favoriza un sentiment eronat de lipsă de risc – atât la cei cu, cât și la cei fără certificate – rezultând în comportamente care cresc riscul de infectare sau transmitere.

În plus, certificarea imunității bazată pe un test pozitiv pentru anticorpi ar putea avea un efect paradoxal asupra gesturilor de prevenție – oamenii ar căuta în mod deliberat infectarea, pentru a obtine un certificat.

Nu este o noutate

Cercetătorii menționează că ideea introducerii certificatelor de sănătate nu este nouă. În secolul al XV-lea, au fost folosite permisele de sănătate tipărite pentru a permite comerțul și călătoriile în timpul ciumei din Europa – atestau faptul că purtătorul venea dintr-un oraș care nu era afectat.

Israelul a introdus deja o aplicație „green pass” pentru a permite celor care vaccinați să meargă la concerte și la teatru, în timp ce UE a anunțat o schemă care să permită celor care au avut Covid-19 sau au fost vaccinați să călătorească între statele membre.

„Potențialele beneficii ale certificatelor trebuie analizate în contextul potențialului lor de a face rău”, spun autorii, „dar natura și amploarea acestora rămân incerte. De asemenea, este incert modul în care prejudiciile ar putea fi atenuate în mod eficient”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.