Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Important general american, despre retragerea trupelor din Siria: 'Jihadiștii au capacitatea de a reveni împreună, dacă noi nu'

Getty Images
jihadiști

Un oficial de rang înalt din SUA, generalul american și şeful Comandamentului Central al SUA, atrage atenția asupra pericolului la care se expune lumea după retragerea trupelor americane din Siria.

Citește și: Încă un tratat istoric de reducere a armamentului între SUA și Rusia ar putea lua sfârșit. Franța cheamă la dialog

Joseph Votel a avertizat marţi că organizaţia Stat Islamic va reprezenta o ameninţare de durată după preconizata retragere a SUA din Siria, precizând că gruparea militantă are în continuare lideri, combatanţi, intermediari şi resurse care vor alimenta o insurgenţă ameninţătoare, relatează agenţia Reuters, relatează Agerpres.

Declaraţiile generalului Votel, şeful Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), reprezintă cel mai recent avertisment din partea unor actuali şi foşti oficiali americani în legătură cu riscul unei relansări a grupării jihadiste după retragerea SUA din Siria, anunţată în decembrie de către preşedintele Donald Trump. ''Trebuie să menţinem presiunea asupra acestei reţele (...) Ei au capacitatea de a reveni împreună, dacă noi nu'', a declarat generalul în cadrul unei audieri în Senat.

Potrivit declaraţiilor generalului american, teritoriul aflat sub controlul grupării Stat Islamic s-a redus la mai puţin de 20 de mile pătrate (5.180 de hectare) şi va fi recucerit de către forţele susţinute de SUA înainte de retragerea americană, care, potrivit lui, va avea loc ''într-un mod prudent şi coordonat''. Generalul Votel a mai spus în cursul audierii că nu a fost consultat înainte de decizia-surpriză a lui Trump de retragere a circa 2.000 de militari americani din Siria, decizie ce a contribuit la demisia ministrului apărării Jim Mattis. Decizia lui Trump de retragere din Siria a alimentat o opoziţie inedită, vocală, în rândul propriului său partid, Partidul Republican. Luni, Senatul, controlat de către republicani, a susţinut în mod larg legislaţia simbolică ce se disociază de Trump opunându-se planurilor oricărei retrageri bruşte de trupe din Siria şi Afganistan. Senatul avertizat că ''o retragere precipitată'' ar putea destabiliza regiunea şi ar crea un vid care ar putea fi umplut de Iran sau Rusia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.