Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un tratat istoric de reducere a armamentului între SUA și Rusia ar putea lua sfârșit. Franța cheamă la dialog

sua rusia

Acuzându-se reciproc de încălcarea Tratatului INF, Washingtonul şi Moscova şi-au anunţat retragerea din acest acord crucial, semnat la sfârşitul Războiului Rece, în 1987. Acest text abolea utilizarea - de către cele două ţări - a rachetelor cu lansare terestră cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

Citește și:65000 de oameni din Etiopia au fost repatriați în țara lor, doar în ultimele șase luni

În acest context ministrul francez pentru afaceri europene Nathalie Loiseau a lansat un apel marţi Rusiei şi SUA 'să prelungească dincolo de 2021' tratatul START 3 de reducere a armamentului strategic ofensiv şi care expiră în 2021, în contextul în care Washingtonul şi Moscova s-au retras la sfârşitul săptămânii trecute din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), potrivit AFP, relatează Agerpres. 'Să ne ferim de ideea că tratatele privind controlul armamentului aparţin Istoriei şi ar fi depăşite', a declarat ministrul francez în cadrul unei audieri în Senat. 'În contextul internaţional incert pe care îl cunoaştem, acestea sunt mai indispensabile ca oricând', a adăugat ea. 'Suntem în faţa riscului de relansare a cursei înarmărilor, dar de asemenea a riscului de a vedea un nou episod de atacuri regulate împotriva multilateralismului', a declarat Loiseau. 'Îndemnăm Rusia şi SUA să prelungească până dincolo de 2021 Tratatul START 3 cu privire la arsenalele nucleare şi să negocieze tratatul succesor', a afirmat ea. 'Dacă vrem să evităm să vedem domnia legii celor mai puternici cu riscul securităţii noastre, trebuie să continuăm să asigurăm supremaţia legii', a afirmat Nathalie Loiseau, îndemnând la 'construcţia unei adevărate autonomii strategice europene'.

Ultimul tratat bilateral de control al armamentului START 3 sau New Start, semnat în 2010, care prevede reducerea arsenalelor americane şi ruse, urmează să expire în doi ani. Ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, a relansat vineri preocupările legate de o nouă cursă a înarmărilor, afirmând că START 3 ar putea 'expira pur şi simplu la 5 februarie 2021 fără să fie prelungit'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.