Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Impozitarea bacșișului s-a dovedit un mare eșec. `Românii au o reticență în a da bani către stat`

romaniatv.net
bacsis nota de plata

Guvernul a încasat sub 30 de milioane de lei din impozitul pe bacșiș, în primul an în care s-a aplicat taxarea acestei surse de venit. Suma este de trei ori mai mică decât cea mai pesimistă estimare a Guvernului și chiar sub amenzile aplicate de ANAF pentru bacșiș, care au fost de 35 milioane de lei, potrivit Economedia.

Reporter: Impozitul colectat anul acesta a fost sub 30 de milioane de lei, o treime din ceea ce estima Guvernul. A fost chiar mai mic decât amenzile aplicate de fisc pentru bacșiș, care au fost de vreo 35 de milioane de lei. Cum se explică acest eșec? Unde s-a greșit? Iată ce spune Dragoș Cabat pentru RFI.

Dragoș Cabat: Suntem o societate în care bacșișul este o uzanță. De altfel, în foarte multe dintre țările Europei, dar și peste tot în lume, există categorii sociale care trăiesc din bacșiș. Ospătarii sunt unii dintre ei. Cei din industria hairstylingului, coafezele, frizerii sunt alții. Și m-am gândit doar la două exemple. ANAF a vrut să schimbe mentalitatea românilor și să o generalizeze. Românii sunt obișnuiți ca atunci când vor să dea bacșișul, să îl dea direct persoanei care le-a făcut un serviciu ca o recompensă. Atunci, românii nu au dorit neapărat să se conformeze dorinței statului de a fiscaliza sumele respective pentru că românii au, de asemenea, ca toți cetățenii și toți consumatorii din întreaga lume, o reticență de a da bani către stat.

Rep: Înțeleg că, de fapt, clienții lasă acel bacșiș, doar că el nu a fost fiscalizat conform legislației care se aplică deja de un an. Cum ar fi trebuit formulată legea, astfel încât să fie și fiscalizat, taxat de către stat?

Dragoș Cabat: În alte economii există o altă variantă. De exemplu, la restaurante bacșișul este introdus în preț, în nota de plată, fără să te întrebe dacă vrei să lași 5%, 10%, 15%, să scrii tu sau să spui cât vrei și după aceea să trebuiască să se ducă înapoi la casa de marcat să mai facă încă o dată demersul de a schimba nota de plată. Este mult prea complicat. Dacă vrei să impui această fiscalizare a bacșișului, pe de altă parte să impui și acest bacșiș. Îl pui în nota de plată. Din păcate, cu ocazia asta scumpești toate prestările de servicii cu valoarea bacșișului, dar poți să taxezi suma respectivă.

Rep: Cea mai mare parte din aceste sume au fost colectate în București. Ar putea fi o explicație ceea ce spuneați și dumneavoastră puțin mai devreme, că aici plătesc oamenii mai mult cu cardul? Poate sunt mai conștiincioși și cer trecerea bacșișului pe bonul fiscal?

Dragoș Cabat: Pe de o parte este acest lucru. Pe de altă parte vorbim și despre controalele care se fac mai mult în marile orașe. Probabil că în București, Cluj, Iași, Constanța, în câteva dintre marile orașe, sistemul este mai bine urmărit și mai bine controlat de către agenții de la ANAF. În plus, foarte bine spuneați, faptul că se plătește mai mult cu cardul elimină într-un fel posibilitatea de a da bacșiș. O parte, mai ales din generația tânără, au sume limitate de cash la ei sau uneori nu au deloc cash la ei și atunci trebuie ca și acest sistem să fie fiscalizat dacă nu au cum să dai fizic bacșișul respectiv. Dar, cu cât ieșim din marile orașe și merge acolo unde folosirea sistemelor electronice de plată este mai puțin comună, cu atât plățile sunt mai mult în cash și bacșișul se lasă tot în cash.

Rep: În aceste condiții, ar trebui să continue fiscalizarea bacșișului în forma actuală sau într-o formă îmbunătățită sau eventual să se renunțe?

Dragoș Cabat: Este foarte complicat. Odată ce ai introdus o anumită măsură, este greu pentru stat să recunoască că acea măsură a fost greșită și mai ales, este nevoie de o perioada de 2 – 3 sau poate chiar de 5 ani până observi dacă ea a avut cu adevărat succes. Probabil că chiar dacă este o măsură greșită, care nu va avea succes, ea va mai fi lăsată să continue cel puțin încă 2 – 3 ani, până când vor putea exista rezultate concludente și din punct de vedere statistic. Poți să spui că în primul an oamenii nu s-au adaptat încă, dar că în următorii ani din ce în ce mai mulți au început să folosească plățile fiscalizate și pentru bacșiș. Nu cred că va fi oprit sistemul foarte rapid. Dacă s-ar fi dorit îmbunătățit, trebuia copiat un sistem care funcționează cu adevărat. Spuneam despre sistemul în care este pusă automat pe nota de plată de la început taxa de servicii. Dar, în același timp, este obligatoriu să dai bacșiș, ceea ce îi nemulțumește pe consumatori, pe de o parte. Și pe de altă parte, adună la inflație.

preluare RFI via Rador

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.