Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Împreună în Europa': Un concert de gală susţinut de vedete ale operei din România şi Bulgaria

presidency.ro
Iohannis Rumen Radev

Un concert de gală susţinut de vedete ale operei din România şi Bulgaria, desfăşurat sub motto-ul ''Together in Europe'' ("Împreună în Europa"), a avut loc vineri, la Opera Naţională din Bucureşti, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi al preşedintelui Republicii Bulgaria, Rumen Radev.

Evenimentul a marcat împlinirea a 30 de ani de la semnarea Tratatului de Prietenie, Cooperare şi Bună Vecinătate între România şi Republica Bulgaria şi a 15 ani de la aderarea ambelor ţări la Uniunea Europeană (UE), dar şi inaugurarea la Bucureşti a Clubului Naţional de Presă al Agenţiei bulgare de presă (BTA).

Renumiţi artişti de operă din România şi din Bulgaria au interpretat pe aceeaşi scenă, în faţa unui public numeros, arii îndrăgite din "Forţa destinului", "Trubadurul", "Bal mascat", "Traviata" şi "Don Carlo" de Giuseppe Verdi, "Boema", "Madama Butterfly" şi "Tosca" de Giacomo Puccini, "Faust" de Charles Gounod, "Carmen" de Georges Bizet, "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini şi "Samson şi Dalila" de Camille Saint-Saens, potrivit Agerpres.

Seara de operă româno-bulgară i-a adus în faţa spectatorilor iubitori de muzică clasică, atât români, cât şi bulgari, pe artiştii de la Opera din Bucureşti Simonida Luţescu (soprană), Sorana Negrea (mezzosoprană) şi Lucian Corchiş (tenor), alături de soliştii de origine bulgară Ioana Jelezceva (soprană), Anna Maria Spataris (soprană), Kristian Hristov (tenor) şi Evgheni Stanimirov (bas), cu participarea Orchestrei Operei Naţionale, sub bagheta tânărului dirijor bulgar Iordan Kamdjalov.

"Muzica rămâne, fără îndoială, limbajul cel mai potrivit pentru a transmite mesaje de speranţă, prietenie şi încredere. Aceasta cu atât mai mult cu cât de-a lungul ultimelor decenii România şi Bulgaria au evoluat împreună pe un drum comun, au colaborat îndeaproape şi s-au confruntat cu provocări similare, iar cetăţenii noştri au împărtăşit şi aspiraţii comune", a transmis, înaintea concertului, preşedintele Klaus Iohannis prin vocea consilierului prezidenţial Sergiu Nistor din cadrul Departamentului Cultură al Administraţiei Prezidenţiale.

"Societăţile noastre au parcurs împreună un drum lung care a culminat cu aderarea ţărilor noastre la NATO şi la Uniunea Europeană. Aceste ultime decenii au adus transformări profunde care au imprimat şi o dinamică ascendentă a relaţiei noastre bilaterale", a precizat şeful statului român în mesajul său, adăugând că "dincolo de geografie şi istorie, care ne-au apropiat mereu, popoarele noastre sunt contribuitori valoroşi la patrimoniul cultural al umanităţii şi la tezaurul diversităţii culturale europene şi mondiale'.

Printre personalităţile prezente la eveniment s-au numărat secretarul de stat pentru Afaceri Europene Daniela Grigore Gîtman, ambasadorul României la Sofia, Brânduşa Predescu, ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Radko Vlaikov, directorii generali ai agenţiilor de presă BTA şi AGERPRES, Kiril Vălcev şi, respectiv, Claudia Nicolae, precum şi alte personalităţi din cele două ţări.

La 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, colaborare şi bună vecinătate dintre România şi Bulgaria, ''simţim că nu suntem doar vecini, ci şi două popoare foarte apropiate'', iar această apropiere are diferite dimensiuni, a declarat ambasadorul Radko Vlaikov, înaintea concertului. ''Turiştii români ocupă primul loc în topul turiştilor străini care vizitează Bulgaria, iar bulgarii ocupă primul loc în topul străinilor care vizitează România. România este al doilea partener comercial extern al Bulgariei, iar Bulgaria este al treilea partener comercial extern al României'', a exemplificat diplomatul.

Semnalând prezenţa în sală a unor oficiali din municipiile şi regiunile dunărene, ambasadorul bulgar la Bucureşti a mai spus că împărtăşeşte înţelegerea oamenilor de pe ambele maluri ale fluviului, şi anume că ''Dunărea nu ne desparte, dar depinde de noi cum să ne conecteze din ce în ce mai mult''.

Evenimentul de vineri de pe scena Operei Naţionale din Bucureşti a avut loc la o lună de la concertul extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret la Sala Filarmonicii din Sofia sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, în deschiderea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional "Piano Extravaganza", de asemenea pentru a marca 15 ani de la aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană şi 30 de ani de la ratificarea Tratatului de Prietenie, Cooperare şi Bună Vecinătate dintre cele două ţări.

Înaintea concertului de vineri seară, agenţia de presă bulgară BTA şi AGERPRES au vernisat o expoziţie comună găzduită de Opera Naţională din Bucureşti pentru a marca aniversarea Tratatului de prietenie dintre cele două ţări şi aderarea lor la UE. Cu această ocazie, au fost expuse pentru publicul prezent zeci de fotografii şi panouri ilustrând progresul comun al celor două ţări vecine înainte şi după ce au devenit membre ale blocului comunitar.

În aceeaşi zi, agenţia de presă bulgară BTA a inaugurat un club de presă în Bucureşti, devenind prima instituţie media din Bulgaria cu o astfel de organizaţie în România. BTA a inaugurat, tot vineri, în Republica Moldova, un nou spaţiu al clubului său de presă, la Taraclia. Situat în una dintre sălile Universităţii Taraclia, acest spaţiu a fost inaugurat în prezenţa preşedintelui bulgar Rumen Radev, aflat într-o vizită de două zile în Republica Moldova la invitaţia omologului său din această ţară, Maia Sandu. Vizita a marcat aniversarea a 30 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări.

Pe lângă cluburile de presă proaspăt inaugurate în România şi Republica Moldova, BTA are astfel de spaţii şi în Republica Macedonia de Nord şi Serbia. Inaugurarea unui club de presă în Turcia este planificată pentru începutul anului 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.