Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imran Khan promite să ridice problema Kashmirului la ONU şi îl acuză de laşitate pe Narendra Modi

kashmir

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a promis vineri să apere cauza "poporului din Kashmir" la Adunarea generală a ONU de săptămâna viitoare şi l-a criticat dur pe omologul indian Narendra Modi, acuzându-l de "laşitate", relatează AFP, potrivit Agerpres.

Imran Khan, care a vorbit în faţa a circa 3.000 de persoane adunate la Muzzafarabad, capitală a Kashmirului pakistanez, a condamnat încă o dată revocarea la începutul lui august, de către autorităţile indiene, a statutului de autonomie al Kashmirului indian, care a provocat o nouă escaladare a tensiunilor între cele două ţări vecine.

"Atunci când trimiţi unei comunităţi de 200 de milioane de musulmani indieni mesajul că India este rezervată hinduşilor, o să-i împingi la violenţă", a acuzat el.

Citește și: EXCLUSIV Tribunalul București spune că ministrul Justiției a încălcat legea

"Vreau să vă trimit mesajul dvs în special, Narendra Modi, că numai un om laş ar reprima poporul" cum a făcut-o guvernul de la New Delhi, a spus el în faţa mulţimii, care scanda sloganuri şi agita drapele.

"Voi participa la adunarea generală a ONU săptămâna viitoare şi, dacă vrea Dumnezeu, nu voi dezamăgi poporul din Kashmir. Voi lua acolo o poziţie cum nimeni nu a mai luat", a adăugat el, repetând că Pakistanul nu doreşte un nou război cu India.

Pakistanul, majoritar musulman, şi India, au luptat în trei războaie de la obţinerea independenţei şi divizarea fostei colonii britanice în 1947, dintre care două au avut ca motiv Kashmirul.

După împărţirea celor două state, Kashmirul a fost divizat în două părţi, 37% pentru Pakistan şi 63% pentru India, separate de o Linie de control, frontiera de facto.

Citește și: Viorica Dăncilă i-a executat azi! Pe cine a dat afară din Guvern

Rezoluţia ONU care prevedea organizarea unui referendum pentru autodeterminare în Kashmir a rămas literă moartă din cauza opoziţiei guvernului de la New Delhi.

Tensiunile s-au amplificat din nou după ce India a revocat pe 5 august statutul de autonomie al părţii sale de Kashmir (statul Jammu şi Kashmir), provocând manifestaţii de protest.

De atunci, guvernul indian a impus un blocaj al comunicaţiilor telefonice şi pe internet, precum şi restricţii de circulaţie, acuzând Pakistanul că susţine în secret grupuri armate din statul Jammu şi Kashmir.

Şeful diplomaţiei pakistaneze Shah Mehmood Qureshi a afirmat miercuri că situaţia din Kashmirul indian ar putea duce la un "război accidental" între India şi Pakistan şi a invitat-o pe Michelle Bachelet, Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, să se deplaseze la faţa locului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.