Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În 2024, TAROM ar putea reveni pe plus, după 15 ani de pierderi

stiripesurse.ro
Tarom

TAROM ar putea reveni pe plus după 15 ani de pierderi, arată bugetul companiei pe 2023, publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor. Compania mizează pe aprobarea Comisiei Europene pentru schema de ajutor de stat, în paralel cu reorganizarea internă. În 2023, TAROM ar trebui să reducă pierderea cu 72% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Datele bugetare ale TAROM, publicate în transparență decizională de Ministerul Transporturilor, arată că am putea asista la o revenire a companiei naționale de transporturi aeriene. În acest an, compania ar trebui să îşi reducă pierderile semnificativ, de la -241 de milioane în 2022, la -62 de milioane în 2023.

Aeronavele TAROM, pline în proporție de 83%

Datele operaționale ale companiei de stat arată o revenire operațională semnificativă în ultimii doi ani. Factorul de încărcare mediu al aeronavelor a crescut cu aproximativ 10% față de perioada pre-pandemică (2019) și cu peste 20% față de anul pandemiei (2020). Deși flota companiei a fost redusă, ajungând la 19 aeronave, cursele TAROM sunt mult mai pline.

Bugetul previzionat al companiei arată un plus simbolic în scenariul cel mai bun pentru anul 2024, în condițiile în care Comisia Europeană aprobă de schema de ajutor de stat și reorganizarea companiei.

Astfel, în planul de restructurare, profitabilitatea viitoare a Societății Comerciale “Compania Națională de Transporturi Aeriene Române -TAROM” – S.A., a fost analizată în diferite scenarii, reflectând potențiale schimbări în condițiile interne și de piață, respectiv în „scenariul de bază”- scenariul standard, considerat cel mai realist, potrivit căruia anul 2024 – ar fi anul în care rutele ajung profitabile iar anul 2023 – ar fi anul în care fluxurile de numerar devin pozitive și „scenariul pesimist”- scenariu construit pornind de la scenariul de bază, cu anumite ajustări potrivit căruia anul 2027 – ar fi anul în care rutele ajung profitabile iar după anul 2029 – fluxurile de numerar ar deveni pozitive.

Venituri mai mari și cheltuieli reduse pentru TAROM

Cheltuielile companiei cu bunuri și servicii ar trebui să scadă cu 345 de milioane în timp ce veniturile pe 2023 sunt programate să crească cu peste 500 de milioane. Veniturile companiei ar putea să se apropie de perioada pre-pandemie. Cel mai probabil, echilibrarea financiară s-ar datora creșterii factorului de încărcare al aeronavelor care se situează la peste 82%. Indicatorul arată o creștere majoră față de perioada pandemiei, dar chiar o creștere cu aproximativ 10% față de anul 2019, înainte de colapsul industriei transportului aerian.

TAROM previzionează venituri mai mari dar și rute mai puține

Comisia Europeană a cerut închiderea sau suspendarea rutelor neprofitabile ca pas cheie în remontarea companiei de stat. TAROM este lider de piață pe sectorul transporturilor aeriene interne, în timp ce pe mai multe rute externe compania nu a performat, dezvoltând constant pierderi. Închiderea rutelor neprofitabile a început deja, dar va continua în perioada următoare conform planului agreat cu Comisia Europeană.

2023 ar putea fi primul an în care TAROM ar putea reuşi să recupereze peste 154 de milioane de lei din pierdere. Veniturile operaționale ale companiei ar trebui să crească, odată cu trendul pieței de transport aerian care a revenit aproximativ la volumele din perioada pre-pandemică.

TAROM poate redeveni o companie rentabilă după 16 ani în care a dezvoltat pierderi. Deși au existat ani în care a reușit să reintre pe profit (EBITDA), rezultatele financiare de la final de an s-au închis pe pierdere. În următoarele 6 luni, cu ajutorul de stat aprobat de Comisia Europeană, concomitent cu aplicarea planul de reorganizare al companiei, TAROM poate reveni pe plus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.