Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În 'apărarea' lui George Simion/ Opinie

inquamFOTO
George simion virgil popescu

George Simion a intrat în ”satul cu miniștri” drept ultras venit direct din facțiunile dure ale galeriilor, apoi a devenit pe rând antisemit, legionar sau extremist. În ultimii doi ani, diverși policieni sau simpli băgători de seamă în spațiul public au avertizat asupra ”periculosului” George Simion. Acum, fix aceiași oameni se ultragiază când ultrasul și extremistul Simion îl ia de gât pe un ministru în Parlament. Pesemne că toți se așteptau ca ”legionarul” George Simion să îi ducă un buchet de flori ministrului.

A nu se înțelege că încurajez comportamentul liderului AUR, dar privesc situația în ansamblu. În momentul în care ”m...a” devine slogan electoral, iar violența de limbaj trece peste un anumit nivel, în acel moment nu este de mirare că apare și violența fizică.

Gestul lui George Simion vine din stradă. Este gestul unui lider de gașcă, gestul unui bombardier, care are drept motto în viață ”Pumnii mei minte nu are”. Spre deosebire de mulți alți politicieni, George Simion este crescut în stradă și ”evoluat pă cele mai rele cartiere din București”. Oamenii de acest tip au un alt cod, alte reguli după care își orgnizează viața. Cuvântul cheie este ”mă descurc”. Nu contează cum și în ce fel, dar ”băiatul” din stradă trebuie să se descurce.

George Simion a ajuns din stradă în politică, dar se întoarce foarte des în stradă. Merge între oameni, se ceartă cu unii, este adulat de alții, dar pentru el contează cel mai mult să fie respectat și nu vorbim despre acel respect convențional, acordat din bun simț, ci respectul de stradă. George Simion nu dă doi bani pe funcție, altele sunt reperele.

Pentru electoratul său, aseară, George Simion a făcut ”o faptă”. În stradă, a face ”fapte” înseamnă a demonstra că ai ”cojones”, că îți asumi acțiunile și repercusiunile lor. Ce a spus George Simion imediat după incidentul din Parlament? Nu îi pare rău, dar își asumă fapta și consecințele. Mai pe românește: am făcut ceea ce trebuia făcut.

Politic, gestul lui George Simion vine într-un context extrem de agitat. Prețul facturilor la energie a explodat, prețurile în general au explodat, iar viața în România este tot mai grea. După cum spuneam, George Simion coboară în stradă și pesemne că a auzit acel vuiet care spune ”Nu se găsește unul să îi ia de gât pe ăștia din Parlament?”. Mulți români o gândesc, dar George Simion a trecut la fapte. Pentru acei oameni, care gândesc așa, probabil George Simion este un erou.

În România există un electorat scârbit de politică, un electorat care nu iese la vot aproape niciodată. Pentru acești oameni, un personaj de tipul lui George Simion se poate transforma într-un Robin Hood, un haiduc care se luptă cu balaurii din politică. Și, cândva, George Simion va lansa apelul: ”La luptă, oștenii mei!”, iar oștenii lui George Simion vor ieși. Din cătunele și satele României, din orașele sărăcite, din ghetourile marilor orașe și mai ales din străfundurile Facebook. Vor ieși pentru a-l susține pe cel care s-a luat, la propriu, de gât cu politicienii. Pentru că, da, după ce va trece acest scandal, George Simion va fi fost cel care a comis fapta, cel care ”i-a luat de gât pe ăia din Parlament”.

Vorbeam cu un om bine informat și îmi spunea că acesta ar fi gestul final al lui George Simion, că va fi distrus. Nu pot să contest că se va încerca, doar că oamenii de tipul acesta nu pot fi distruși pe rețeta clasică: un dosar scos de la sertar, un scandal urât mirositor sau alte tehnici clasice de eliminare din viața politică. Dacă oamenii din ”structuri” vor să-l scoată din joc pe Simion, mai întâi trebuie să intre în jocul lui, să înțeleagă tiparul de comportament și apoi să găsească armele pentru a-l scoate din ring.

Până atunci, ieri s-a născut un prezidențiabil. George Simion s-a lansat în cursa pentru Cotroceni și va candida sub emblema celui care s-a luat de gât cu politicienii.

P.S. Nu aprob gestul lui George Simion și nu sunt de acord cu violența, dar pentru sănătatea politică și a democrației din România, un personaj de tipul lui George Simion trebuie să existe. El reprezintă un mare segment de electorat, el reprezintă ”bombardierii” și oamenii crescuți în groaznicele condiții ale anilor 90 în România. Dacă Parlamentul este oglinda societății, atunci acești oameni trebuie reprezentați, la fel ca toți ceilalți.

P.S. 1 Priviți pe pagina de Facebook a lui George Simion. Mii de comentarii prin care oamenii îl laudă pentru gestul său. Nu spun că este bine sau rău, dar este un semnal de alarmă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.