Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În biserica reformată din localitatea clujeană Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de 700 de ani

bibamagazine.fr
pictura arta artist expozitie tablou pictor

În biserica reformată din localitatea clujeană Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de 700 de ani, precum şi o şarpantă din lemn din 1319, considerată cea mai veche şarpantă datată din România.

"Biserica reformată din Viştea a fost construită în intervalul secolelor XIII - XV. Sub biserica actuală s-a descoperit o rotundă mai veche. Picturile murale din nava şi arcul triumfal al bisericii sunt din două perioade distincte, dar ambele au fost realizate în intervalul secolelor XIII - XIV. Până în prezent s-au realizat operaţiuni de decapare, conservare a picturilor", a declarat, pentru AGERPRES, restauratorul Kiss Lorand.

De asemenea, a fost descoperită o şarpantă din lemn, care este, probabil, cea mai veche şarpantă datată din România, 1319-1320, potrivit Agerpres.

"La arcul triumfal, stratul pictural era în contact cu grinda ce susţine tavanul casetat, ceea ce indică faptul că grinda este anterioară picturii. S-a realizat analiza dendrocronologică a grinzii şi a materialului lemnos al şarpantei vanei, din care a reieşit că o parte importantă a materialului lemnos al şarpantei a fost tăiat în anii 1319-1320. Astfel, la nava bisericii reformate din Viştea avem de-a face cu poate cea mai veche şarpantă datată de pe teritoriul României", a precizat Kiss Lorand.

De conservare şi restaurare s-a ocupat Imago Picta SRL, reprezentată de Sólyom József Zsolt, Filep Melinda, Kiss Lóránd, Oláh Janka Melinda, de studiul de istoria artei - dr Weisz Attila, iar de analizele dendrocronologice - Anno Domini SRL (Tóth Boglárka).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.