Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Buzău, sute de oameni și-au cumpărat în rate vechime în câmpul muncii pentru la pensie

Agerpres
pensie bani

Peste 500 de contracte în valoare de 6,1 milioane lei au fost înregistrate la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Buzău, în baza Ordonanţei de Urgenţă (OUG) 163/2020 prin intermediul căreia persoanele îşi pot completa contra-cost şi retroactiv stagiul de cotizare pentru fondul de pensii.

Prin Legea nr. 168/2021 privind aprobarea OUG nr.163/2020, este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată până la data de 31 august 2023. În intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.

Potrivit CJP Buzău, ordonanţa este temporară şi oferă posibilitatea unei persoane care nu a realizat stagiul de cotizare într-o anumită perioadă cât timp nu a fost angajată să plătească retroactiv asigurarea pentru perioada respectivă.

"Contracte încheiate în baza OUG 163/2020, la nivelul CJP Buzău, de la intrarea în vigoare a ordonanţei până în prezent au fost înregistrate 558, în valoare totală de 6.133.064 lei. Acest act normativ acordă posibilitatea achitării retroactiv a contribuţiilor de asigurări sociale, pentru o perioadă de maxim 6 ani, cu posibilitatea de achitare în rate. Valabilitatea acestui act normativ este până la data de 31 august 2023, inclusiv", se arată într-un răspuns al CJP Buzău la o solicitare a AGERPRES.

Contribuţiile se pot achita retroactiv doar de către persoanele care doresc să îşi reîntregească stagiul de cotizare sau cele aflate în prag de pensionare la limită de vârstă, nu şi pentru pensionare anticipată sau medicală. O altă prevedere oferă posibilitatea de a achita contribuţiile la pensii în mod anticipat. Un angajat care rămâne fără locul de muncă poate plăti lunar o sumă care va reprezenta cotizaţia sa la fondul de pensii până în momentul în care se va angaja din nou.

"Contracte încheiate în baza Legii 263/2010, active la nivelul CJP Buzău la data de 1 aprilie 2023, au fost înregistrate 380. În cazul încheierii ambelor contracte, prevăzute de actele normative menţionate anterior, valoarea contribuţiei de asigurări sociale este de 750 lei pentru o lună de vechime. În mod similar, stagiul de cotizare dobândit în urma încheierii fiecărui tip de contract de asigurare din cele două, se valorifică doar la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă", a mai transmis CJP Buzău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.