Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ce orașe nu au putut candida marile partide

romania

Principalele două partide naționale nu au depus candidaturi în toată țara. Există 22 de orașe și municipii în care măcar unul dintre partide a eșuat în a depune cel puțin un tip de candidaturi. Adică aproximativ 7% din numărul total. La sate nu am mai avut energia să calculez.

PNL nu a depus listă de consilieri în 10 orașe și candidaturi de primari în 16. PSD stă  ceva mai bine, nu a depus liste în 9 orașe și candidaturi la primărie în 14. (Numerele din acest paragraf nu se adună între ele.)

Din cele 22 de orașe în care marile partide nu s-au mobilizat pe deplin, 15 sunt în Mureș, Harghita și Covasna.

Frumoșii timizi ai marilor orașe

Există trei mari orașe în care PSD și PNL nu se luptă între pentru primărie. În Târgu Mureș PNL nu a depus candidat. În Cluj și Arad, PSD este cel care nu a avut un candidat propriu.

Această lipsă este cumva surprinzătoare. Pe baza unor informații anecdotice, mă așteptam ca problemele să fie mai răspândite, dar nu în orașele mari. Se pare că semnalele au fost greșite (sau, mai precis, că s-au rezolvat în instanța de apel).

Așadar, dacă nu putem vorbi de un eșec instituțional în cazul marilor partide, putem vorbi, cred, de un eșec politic. Să fii un partid "național" și să nu ai candidați în toate orașele cu peste 100 000 de oameni nu este tocmai un motiv de mândrie.

Concurența politică în maghiarime. Sau lipsa ei

Situațiile din Mureș, Harghita și Covasna nu sunt chiar identice. În Mureș, unde populația este mai amestecată, există (sau, cel puțin exista), tradiția ca partidele "românești" să susțină un  candidat comun  împotriva UDMR. Deci lipsa unui candidat la primărie nu înseamna neapărat neputință sau dezinteres.

În Harghita și Covasna, în schimb, dezinteresul (sau neputința) sunt vizibile. În patru orașe, cele două partide importante nu candidează la nimic. În alte trei orașe cele două partide nu au niciun candidat la primărie.

În unele din aceste localități slăbiciunea celor două partide poate duce la o lipsă de reprezentare politică a românilor. În altele, cu siguranță, sunt prea puțini români ca să poată fi reprezentați. Dar, privind tabelele din orașele din maghiarime, nu pot să nu observ o sărăcie generală de candidaturi.

În mai multe locuri (nu am numărat) primarul UDMR candidează fără concurență. Teoretic, o lege care permite înființarea de partide cu 3 membri ar fi putut sparge acest monopol. Dar  orice partid care nu atinge un nivel "județean" poate fi desființat în justiție în câțiva ani. Astfel, aceeași lege care mai variază aerul politic contribuie la perpetuarea monopolului UDMR în zonele locuite de cetățeni de naționalitate maghiară.

 

Datele au fost descărcate de pe site-ul Biroului Electoral Central. Unele erori sunt posibile.

Vezi și: Site BEC: Există un oraș unde nu candidează nimeni la primărie

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.