Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ciuda manifestațiilor împotriva sa, preşedintele statului Nicaragua, Daniel Ortega, refuză să demisioneze

wikipedia.org
daniel ortega

Preşedintele statului Nicaragua, Daniel Ortega, a refuzat luni să demisioneze, aşa cum cer manifestanţii de trei luni de zile, afirmând în cadrul unui interviu pentru un canal american că, dimpotrivă, va rămâne în funcţie până la finalul mandatului său, în 2021, relatează AFP, preluată de agerpres.

"Mandatul nostru electoral se termină cu alegerile din 2021, când vom avea viitoarele alegeri", a declarat el pentru Fox News, respingând ideea alegerilor anticipate. "Să devansăm alegerile ar crea instabilitate, insecuritate şi nu ar face decât să înrăutăţească lucrurile", a adăugat Ortega.

De asemenea, liderul nicaraguan a mai spus că tulburările sângeroase prin care trece ţara sa din luna aprilie s-au terminat.

"A trecut o săptămână de când furtuna s-a terminat. Lucrurile sunt pe cale să devină mai normale în ţară", a mai spus el, recunoscând totuşi că manifestaţiile paşnice, pro şi contra guvernului, continuă.

Peste 280 de persoane şi-au pierdut viaţa în valul de demonstraţii care a început la 18 aprilie pentru a solicita destituirea lui Daniel Ortega, acuzat că a instalat-o alături de el pe soţia lui Rosario Murillo, care ocupă funcţia de vicepreşedintă, o dictatură marcată de corupţie şi nepotism, potrivit AFP.

Preşedintele Ortega a negat că îi controlează pe paramilitarii proguvernamentali care au fost văzuţi acţionând alături de poliţie. Pe de altă parte, el a acuzat grupuri politice că dirijează miliţiile antiguvernamentale, care potrivit lui au ucis "zeci" de poliţişti în timpul tulburărilor şi ar fi încercat să obţină finanţări de la traficanţii de droguri şi de la SUA.

"Nicio manifestaţie paşnică" nu a fost atacată, a dat el asigurări.

Fostul luptător de gherilă admirator al lui Che Guevara a dezminţit şi informaţiile furnizate de manifestanţi şi de preoţi, potrivit cărora forţele fidele lui ar fi împuşcat mortal doi tineri care se refugiaseră într-o biserică din Managua. "Niciun nicaraguan nu a murit în nicio biserică. Este fals", a spus el.

"Nu există niciun preot pe care să-l persecutăm", a mai spus el, afirmând că priveşte cu ochi buni eforturile bisericii catolice de a juca rolul de mediator între guvernul său şi grupurile de opoziţie.

Preşedintele, care a instalat-o pe soţia sa în funcţia de vicepreşedintă în 2016, a dezminţit, de asemenea, orice intenţie de a instaura o dinastie la putere.

"Nu mi-a trecut niciodată prin minte să instaurez o dinastie. Este pentru prima dată când soţia mea este vicepreşedintă", a afirmat el.

Ortega a spus că a acceptat în cele din urmă să acorde un interviu Fox News, după ce a refuzat să discute cu media străine ani de zile, pentru că voia ca SUA să dea dovadă de "respect" faţă de ţara sa.

"Istoria relaţiilor noastre cu SUA a fost dureroasă. Nu vreau ca ea să se repete", a declarat Ortega.

Nu în ultimul rând, el a criticat "o campanie de minciuni, de minciuni teribile pentru a se încerca să se facă rău imaginii Nicaraguăi şi guvernului său"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.