Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ciuda tensiunilor diplomatice, vizita lui Putin la Paris este în 'continuă pregătire'

Pregătirile pentru vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la Paris, în 19 octombrie, "continuă", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după difuzarea unui interviu în care preşedintele francez, Francois Hollande, se întrebase dacă este oportun sau nu să-l primească pe Putin la Palatul Elysee, potrivit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Motivul atacului cu drujba din mall: 'Era prea multă lume'

"Pregătirea vizitei lui Putin la Paris continuă. Sunt planificate discuţii la Palatul Elysee şi (preşedintele) Putin va lua parte la inaugurarea Centrului cultural rus", prevăzută pentru 19 octombrie la Paris, a indicat Peskov, citat de agenţiile ruse de presă. "Nu avem nicio altă informaţie de la colegii noştri francezi", a mai spus Peskov.

La întâlnirea cu omologul său francez, Jean-Marc Ayrault, la 6 octombrie, la Moscova, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov anunţase că Vladimir Putin va efectua o vizită la 19 octombrie la Paris, unde se va întâlni cu preşedintele Hollande pentru a discuta despre situaţia din Siria şi Ucraina.

Într-un interviu care va fi difuzat luni seara de canalul TMC, dar din ale cărui fragmente au fost făcute publice duminică, Francois Hollande a explicat că "îşi mai pune încă întrebarea" dacă să-l primească sau nu pe Vladimir Putin, dat fiind "crimele de război" la Alep.

"Mi-am pus întrebarea (...) Este util? Este necesar? Poate fi o presiune? Mai putem face în aşa fel încât şi el să poată opri ce comite împreună cu regimul sirian, adică sprijinul pentru forţele aeriene ale regimului sirian care aruncă bombe asupra populaţiei din Alep?", s-a întrebat retoric şeful statul francez.

Ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault a declarat luni că preşedintele Francois Hollande va lua în considerare situaţia Alep atunci când va decide dacă să-l primească sau nu pe omologul său rus la Palatul Elysee, relatează Reuters.

Germania. Principalii suspecţi au fost arestaţi, dar riscul de atentate rămâne ridicat

Într-un interviu pentru France Inter, Ayrault a afirmat de asemenea că Franţa va cere Curţii Internaţionale de Justiţie să investigheze posibilele crime de război în Siria. "Noi nu suntem de acord cu ceea ce face Rusia, bombardând Alep. Franţa se angajează mai mult ca oricând să salveze populaţia din Alep", a spus Ayrault. "În cazul în care preşedintele hotărăşte (să se vadă cu Putin), nu va fi un schimb de amabilităţi", a adăugat el.

O nouă tentativă diplomatică pentru diminuarea violenţelor la Alep, unde rebelii sirieni se confruntă cu regimul de la Damasc, sprijinit de aviaţia rusă, a eşuat sâmbătă în urma veto-ului impus de Rusia la ONU împotriva unui document francez privind oprirea bombardamentelor.

Alepul a devenit principala miză a conflictului sirian, soldat cu peste 300.00 de morţi din 2011 şi până în prezent şi care a provocat cea mai gravă tragedie umanitară după cel de-a Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.