Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În conflict cu UE, Rusia negociază cu Bulgaria

gaz



'Sperăm că membrii Comisiei Europene vor adopta o atitudine rezonabilă (...), fără a politiza' proiectul gazoductului South Stream, a subliniat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, aflat în vizită oficială la Sofia. 'Sper că discuţiile (cu Bruxellesul) se vor solda cu un succes', a spus Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul lor, premierul bulgar Plamen Oreşarski s-a declarat 'optimist' că Bruxellesul va accepta 'argumentele foarte bune' prezentate de Bulgaria în favoarea construcţiei tronsonului bulgar al gazoductului, iar ministrul de externe al Bulgariei, Kristian Vighenin, s-a declarat încrezător în 'reluarea extrem de curând' a proiectului.

Bulgaria şi-a suspendat pe 8 iunie, la presiunile Bruxellesului şi Washingtonului, pregătirile pentru demararea construcţiei pe teritoriul său a gazoductului South Stream, care urmează să furnizeze gaz rusesc spre Europa prin Marea Neagră, ocolind Ucraina.

Comisia Europeană, potrivit căreia proiectul nu a respectat regulile europene privind pieţele publice, în special pe cele privind accesul unor ţări terţe, a adresat o scrisoare de atenţionare autorităţilor bulgare.

Lavrov a subliniat că acordul interguvernamental dintre Rusia şi Bulgaria a fost semnat încă în ianuarie 2008, înainte de adoptarea, în 2009, a celui de-al treilea pachet energetic al UE privind liberalizarea pieţei de electricitate şi de gaz. 'Noi respectăm al treilea pachet, însă, conform dreptului internaţional, el nu poate fi retroactiv', a declarat Lavrov.

În plus, există, potrivit şefului diplomaţiei ruse, 'numeroase exemple în care Comisia Europeană a făcut excepţie de la al treilea pachet în ceea ce priveşte accesul unor ţări-terţe, în special în cazul gazoductului transadriatic TAP'.

Proiect al companiei ruse Gazprom şi al grupului energetic italian ENI, South Stream urmează să transporte gaz din Rusia spre Bulgaria prin Marea Neagră, ocolind Ucraina, înainte de a-şi continua traseul spre Grecia, Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria.

Evaluat la 16 miliarde de euro, South Stream a fost demarat de Rusia în 2012. Gazoductul va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, echivalentul importurilor europene de gaz rusesc care tranzitează Ucraina. 

Construcţia tronsonului bulgar ar urma să înceapă vara aceasta. Bulgaria, care depinde aproape în totalitate de livrările de gaz rusesc prin Ucraina, contează pe South Stream pentru a-şi 'diversifica traseele' importurilor de gaz.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.