Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Ecuador a fost respinsă solicitarea unui candidat la prezidențiale de a fi renumărate voturile din primul tu

Operation World
Ecuador

Autorităţile electorale din Ecuador au respins duminică cererea de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale depusă de candidatul indigen Yaku Perez, notează AFP preluat de agerpres.

Yaku Perez, ecologist şi candidat al Pachakutik, expresia politică a mişcării indigene ecuadoriene, a ocupat locul al treilea în primul tur din februarie, cu puţin în spatele fostului bancher conservator Guillermo Lasso, potrivit rezultatelor oficiale publicate de Consiliul Electoral Naţional (CNE).

Yaku Perez a afirmat că aceste rezultate au fost fraudate pentru a-l exclude din turul al doilea, care urmează să-l opună la 11 aprilie pe Guillermo Lasso împotriva economistului de stânga Andres Arauz, susţinut de fostul preşedinte socialist Rafael Correa şi învingător detaşat în primul tur.

Candidatul indigen a depus un recurs la Tribunalul pentru Litigii Electorale (TCE), cerând renumărarea a circa 50% din voturile din primul tur.

Dar acest organism a decis în sentinţa sa făcută publică la sfârşitul săptămânii trecute că nu există "suficiente dovezi" pentru a stabili existenţa unei fraude în primul tur şi, în consecinţă, a respins cererea lui Yaku Perez.

Candidatul a apreciat decizia TCE ca fiind "deplorabilă". "Tocmai s-a atentat la voinţa populară rănind democraţia din Ecuador", a scris el pe Twitter.

"Vom continua să rezistăm pentru transparenţă", a adăugat Yaku Perez, devansat cu doar 32.600 de voturi în primul tur de Guillermo Lasso, potrivit rezultatelor oficiale.

Andres Arauz a câştigat primul tur cu 32,72% din voturi, urmat de Guillermo Lasso cu 19,74% şi de Yaku Perez cu 19,39 %.

Al doilea tur îl va desemna pe succesorul preşedintelui în exerciţiu, Lenin Moreno, care nu mai candidează şi care îşi încheie oficial mandatul pe 24 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.