Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Franța se poate: cu oameni în stradă în timp ce protestează, Parlamentul adoptă legea care instituie obligativitatea vaccinului

Twitter
certificat verde

Parlamentul francez a adoptat definitiv duminică, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care instituie obligativitatea permisului vaccinal, pe care guvernul îşi doreşte să-l implementeze cât mai repede în contextul noului val pandemic, relatează AFP. Textul a fost adoptat cu 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri. Parlamentarii socialişti intenţionează să sesizeze Consiliul constituţional pentru a garanta respectarea "libertăţilor fundamentale", ceea ce va amâna cu câteva zile promulgarea proiectului de lege, informează Agerpres.

În contextul în care circa 300.000 de contaminări au fost înregistrate cotidian de o săptămână, guvernul speră să introducă obligativitatea noului permis vaccinal în jurul datei de 20 ianuarie.

De la acea dată va fi necesară o schemă de vaccinare completă pentru a avea acces la activităţile distractive, baruri şi restaurante, târguri şi transporturi publice interregionale. Un test negativ nu va mai fi acceptat, cu excepţia situaţiei în care persoana se deplasează spre unităţile sanitare.

Noul permis nu li se va aplica decât celor de peste 16 ani, minorii cu vârste între 12 şi 15 ani putând prezenta actualul certificat de vaccinare.

Se estima iniţial că acest al 12-lea text sanitar în doi ani va putea fi adoptat într-o săptămână, urmând a fi aplicat de la 15 ianuarie. Timpul însă s-a dublat din cauza polemicilor declanşate de declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, care a afirmat că vrea să-i "enerveze" pe nevaccinaţi, notează AFP.

Vezi și: VIDEO - Adio certificat verde? Rafila: 'În acest moment nu mai văd urgența lui. Totul din rațiuni de operaționalizare'

Proteste în stradă

Protestatarii au ieșit în stradă în orașele din Franța pentru a respinge legea. Mii de oameni au luat parte la demonstrații de sâmbătă, împreună cu o serie de grupuri politice disparate. În capitală, Paris, unde cea mai mare adunare unică a pornit de lângă Turnul Eiffel, protestul a fost convocat de candidatul anti-UE la președinție Florian Philippot.

Oamenii din mulțime au scandat „nu vaccinului” sau „libertate pentru Djokovic”, profitând de cazul jucătorului numărul unu mondial de tenis Novak Djokovic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.