Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest (ONU)

The Australian
gaza

În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ONU de deminare în îngustul teritoriu palestinian bombardat constant de Israel în războiul său contra Hamas, transmite AFP, conform AGERPRES.

'Pentru a înţelege mai bine, frontul din Ucraina are 600 de mile (ceva mai puţin de 1.00 km) în lungime, iar în Gaza sunt 25 de mile în lungime', a explicat Charles (Mungo) Birch, care răspunde de programul pentru Gaza al serviciului ONU pentru acţiuni de deminare (UNMAS).

Însă cantitatea de moloz (37 milioane de tone, adică în jur de 300 kg/mp, potrivit unei estimări făcute la mijlocul lui aprilie de ONU) nu este singura problemă.

'Aceste dărâmături sunt probabil puternic contaminate de UXO (muniţii neexplodate), însă înlăturarea lor va fi complicată şi mai mult de alte pericole prezente', a spus Birch, într-un briefing de presă la Geneva.

Astfel, 'se estimează că există peste 800.000 de tone de azbest numai în dărâmăturile din Gaza', a adăugat el. Azbestul, foarte periculos pentru sănătate, necesită precauţii speciale.

Responsabilul UNMAS speră că, în cele din urmă, serviciul 'va fi în măsură să asigure coordonarea acţiunii contra minelor din Gaza şi să ne punem pe picioare propriile echipe de neutralizare a explozivilor şi muniţiilor'.

În ce priveşte finanţarea, UNMAS a obţinut 5 milioane de dolari, dar, 'pentru a ne continua munca în următoarele 12 luni, avem nevoie de încă 40 de milioane', a subliniat Birch.

Însă 'sectorul în ansamblul său va avea nevoie de sute de milioane de dolari timp de mai mulţi ani pentru a face din nou Gaza sigură pentru populaţie', a estimat responsabilul UNMAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.