Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Grecia, în ciuda victoriei conservatorilor, este necesar un al doilea scrutin

Euraktiv
alegeri grecia

Partidul de dreapta al premierului însumează 40,8 % din voturi la alegerile legislative, plasându-se clar înaintea opoziției Syriza (20%) și a Partidului Socialist (11,6%).

Partidul Noua Democrație (ND) al prim-ministrului în funcție s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative din această duminică, 21 mai, în Grecia. Partidul lui Kyriakos Mitsotakis a câștigat 40,8% din voturi, conform rezultatelor parțiale care acoperă 85% din secțiile de votare. Un total care permite majorității ieșite să ajungă în mare măsură în frunte, dar fără a avea siguranța de a putea forma un guvern stabil în lipsa majorității absolute, relateaza Le Point citat de Rador.

El devansează foarte clar stânga fostului șef al guvernului, Alexis Tsipras, care a câștigat doar 20% din voturi, înaintea partidului socialist Pasok-Kinal care a înregistrat un scor de 11,6%.

După aceste prime rezultate, Kyriakos Mitsotakis a salutat, cu victoria sa, "un cutremur popular". Premierul, aflat la conducere din 2019, a deschis și calea unui al doilea scrutin care ar putea avea loc la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie și i-ar permite, dacă va confirma această performanță, să obțină majoritatea absolută. Datorită unui sistem electoral diferit, partidul câștigător ar obține apoi un "bonus" de până la 50 de locuri. Potrivit proiecțiilor de duminică seara, partidul său câștigă 145 din cele 300 de locuri de deputați, cu șase locuri mai puțin decât majoritatea absolută.

Într-o țară a cărei cultură politică nu se bazează pe compromis, Kyriakos Mitsotakis a exclus formarea unei coaliții. În opoziție, Alexis Tsipras a făcut apel la liderul partidului socialist Pasok-Kinal, Nikos Androulakis, pentru o alianță, dar acesta din urmă și-a formulat pretenţiile.

La scurt timp după aceste prime rezultate, adresându-se susținătorilor săi în extaz, el a asigurat: "Împreună ne vom lupta începând de mâine pentru ca la următoarele alegeri ce au decis deja cetățenii, și anume un ND autonom, să se confirme matematic".

În timpul campaniei sale electorale, liderul conservator, absolvent de Harvard și fiul unui fost prim-ministru, și-a fluturat constant recordul economic. Duminică, după votul de la Atena, el a dat asigurări că vrea să facă din Grecia "o țară mai puternică, cu un rol important în Europa".

"Votăm pentru viitorul nostru, pentru mai multe locuri de muncă și locuri de muncă mai bune, pentru un sistem de sănătate mai eficient", a mai subliniat el, însoțit de doi dintre cei trei copii adulți ai săi. Scăderea șomajului, creșterea de aproape 6% anul trecut, revenirea investițiilor și turismul în creștere, economia a început să se redreseze după ani de criză acută și planuri de salvare europene. Adversarul său, care în 2015 a întruchipat speranțele stângii radicale din Europa, dorise să vadă în aceste alegeri "o zi a speranței" pentru "a da pagina celor patru ani grei" cu un guvern "arogant și dezinteresat de cei mulţi".

Scăderea puterii de cumpărare și dificultățile de a ajunge la sfârşit de lună rămân principalele preocupări ale unei populații care a făcut sacrificii dureroase în ultimii zece ani. Mulți greci trebuie să se descurce cu salarii mici și și-au pierdut încrederea în serviciile publice reduse dramatic după cure drastice de slăbit. Țara încă suferă de o datorie publică de peste 170% din PIB. Iar inflația a fost aproape de 10% anul trecut, agravând și mai mult dificultățile grecilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.