Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În largul Thailandei, înflorirea puternică a planctonului a dus la formarea unei "zone moarte" în mediul marin

Operation World
Thailanda

O înflorire neobişnuit de densă a planctonului în largul coastei de est a Thailandei creează o "zonă acvatică moartă", ameninţând mijloacele de trai ale pescarilor locali care cresc midii în aceste ape, potrivit The Guardian.

Oamenii de ştiinţă din domeniul marin spun că în unele zone din Golful Thailandei există o cantitate de plancton de peste 10 ori mai mare decât în mod normal, ceea ce face ca apa să devină de un verde strălucitor şi distruge viaţa marină, conform news.ro.

"Este pentru prima dată când am văzut o situaţie atât de gravă", a declarat cercetătorul marin Tanuspong Pokavanich. "Este foarte severă".

Coasta provinciei Chonburi este renumită pentru crescătoriile sale de midii, iar peste 80% din cele aproape 300 de parcele din zonă au fost afectate, a declarat Satitchat Thimkrajong, preşedintele Asociaţiei de pescuit din Chonburi.

Experţii spun că înmulţirea planctonului are loc de una sau două ori pe an şi durează de obicei două-trei zile. Acestea pot produce toxine care dăunează mediului sau pot ucide viaţa marină prin epuizarea oxigenului din apă şi blocarea luminii solare.

Deşi cauza înfloririi intense a planctonului rămâne neclară, oamenii de ştiinţă cred că poluarea şi căldura intensă cauzată de schimbările climatice sunt de vină. "El Niño provoacă secetă şi temperaturi mai ridicate ale mării", a declarat cercetătorul Tanuspong. "Totul se va înrăutăţi dacă nu ajustăm modul în care gestionăm resursele, risipa de apă şi modul în care trăim".

Parcela pescarului Suchat Buwat a fost una dintre cele afectate. El a declarat că înflorirea i-a provocat pierderi de peste 500.000 de baht (14.000 de dolari), colegii săi înregistrând, de asemenea, pierderi "insondabile".

La începutul acestui an, o înflorire de plancton a provocat apariţia a mii de peşti morţi de-a lungul unei porţiuni de plajă din provincia Chumphon, în sudul Thailandei, experţii dând vina pe schimbările climatice pentru stimularea acestui fenomen natural.

La nivel mondial, valurile de căldură marină au devenit un motiv de îngrijorare tot mai mare în acest an, mii de peşti morţi ajungând pe plajele din Texas, iar experţii au avertizat asupra înfloririi algelor de-a lungul coastei britanice ca urmare a creşterii temperaturii mării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.