Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În linie dreaptă pentru noul Guvern. Premier PNL sau PSD. Jocurile complicate de putere din noua coaliție (surse)

negocieri

Toate lucrurile indică instalarea unei nou echipe guvernamentale la Palatul Victoria. Ambele partide și-au luat deciziile interne (+ UDMR și Minorități care așteaptă deciziile colegilor mai mari) și se va trece în aceste zile la portofolii. Cel mai probabil numele care vor ocupa aceste portofolii se va discuta după ce președintele României va încredința mandatul de formare a guvernului noului premier desemnat.

UPDATE: Cel mai probabil PSD va prelua prima rotație prin președintele Marcel Ciolacu.

Dar cine va fi noul premier? Deocamdată știm clar că:

- va fi un sistem de premier prin rotație

- și PNL și PSD au acceptat sistemul, dar fiecare insistă ca prima rotație să îi aparțină

- cine are premierul nu va avea sigur Secretariatul General al Guvernului al cărui șef va fi membru al Guvernului

- pe parcursul înțelegerii portofoliile ministeriale nu se mai schimbă între partide

De aici totul va decurge apoi logic. Ministerele, cel mai probabil aceleași, vor fi împărțite pe domenii și fiecare partid va trage în funcție de cine deține prima rotație a premierului.

Dar cine va fi primul premier?

1.Premier PSD. În acest caz poziția va fi preluată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, iar cele două poziții de vicepremier de ceilalți doi șefi de partide: Florin Cîțu (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR). Ar fi posibil ca vicepremierul PNL să fie cu portofoliu - astfel Florin Cîțu va fi vicepremier și ministru al Finanțelor Publice, dar la fel de bine ar putea rămâne și fără portofoliu. Restul portofoliilor se vor împărți jumătate PSD, iar cealaltă jumătate PNL și UDMR. PSD va prelua și Camera Deputaților, iar PNL va prelua Senatul României.

2.Premier PNL. În acest caz poziția va fi ocupată de Nicolae Ciucă sau de un alt liberal, Lucian Bode sau Rareș Bogdan, ambii prim-vicepreședinți. PSD și UDMR vor avea fiecare câte un vicepremier fără portofolii iar la ministere PSD va avea peste 60% din Executiv, iar  PNL cu UDMR restul. PSD ca prelua automat Ministerul Finanțelor Publice, iar PNL va prelua Ministerul Justiției - ambele ministere avizatoare. PSD va prelua Camera Deputaților prin Marcel Ciolacu, iar PNL va prelua Senatul prin Florin Cîțu.

În cazul primei variante președintele PNL Florin Cîțu se va asigura că în partid nu va apărea un alt pol de putere care să îi conteste autoritatea, iar președintele PSD Marcel Ciolacu nu va lăsa nici o șansă unor construcții artificiale. Marele beneficiu al acestei variante e acela că toti cei 3 lideri ai Coaliției vor fi la vârful Guvernului și vor putea astfel să menține strâns cercul de consultări și de putere.

Surse apropiate Administrației Prezidențiale susțin că președintele Klaus Iohannis ar privilegia o astfel de soluție.

De altfel spre soluția Marcel Ciolacu premier a marșat și Kelemen Hunor, președintele UDMR. El a spus clar că premier ar trebui să fie un șef de partid pentru a da greutate înțelegerii. Cum premierul Florin Cîțu are dificultăți a convinge propriul BEX pentru a-l susține în continuare și PSD nu își poate permite acest lucru după ce a inițiat și susținut o moțiune de cenzură împotriva șefului PNL... este clar că singura soluție indicată și de UDMR și de Minoritățile naționale rămâne un premier PSD.

În eventualitatea celei de a doua variante problemele vor fi mult mai complicate. PNL și PSD se vor pândi reciproc și se vor putea anihila la fel. Și la PSD și la PNL ar putea apărea centri alternativi de putere și eventualitatea apariției unor conflicte majore și al escaladării acestora va fi mult mai probabilă și ma greu de oprit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.