Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În locul vizitei tadiționale de Sf. Patrick, premierul Irlandei va discuta cu Joe Biden online

Fianna Fail
Micheal Martin

Premierul Irlandei va discuta cu preşedintele Statelor Unite online, în locul vizitei tradiţionale la Washington de Sf. Patrick, sărbătoarea naţională irlandeză, transmite dpa, potrivit AGERPRES.

Din cauza epidemiei de coronavirus, Micheal Martin nu va putea merge în SUA pentru o serie de dialoguri la nivel înalt, aşa cum face de obicei un Taoiseach (denumirea irlandeză a funcţiei de şef al guvernului de la Dublin) în săptămâna de după 17 martie.

Tot în spaţiul virtual va avea loc miercuri şi o convorbire a prim-ministrului Irlandei de Nord, Arlene Foster, şi a adjunctei ei, Michelle O'Neill, cu vicepreşedinta americană Kamala Harris. Celor trei lidere li s-ar putea alătura pentru scurt timp şi preşedintele Joe Biden.

Atât pentru Martin, cât şi pentru Biden, miercuri este prima zi de St.Patrick de la preluarea mandatelor.

Citește și: Atac armat la trei spa-uri diferite în Georgia: 8 persoane ucise cu sânge rece

Tradiţionalul bol cu trifoi - simbol al Irlandei - îi va fi oferit preşedintelui american tot online.

Joe Biden se referă adesea cu mândrie la originile sale irlandeze. Arborele său genealogic a fost trasat până în Ballina, în comitatul Mayo, şi în peninsula Cooley din comitatul Louth (estul Irlandei).

Martin anticipează că dialogul cu preşedintele SUA se va referi printre altele la Brexit şi la criza provocată de coronavirus, inclusiv la problemele Irlandei în achiziţionarea de vaccinuri.

Săptămâna aceasta, Biden a afirmat că Statele Unite discută cu mai multe ţări despre orice surplusuri de vaccin anti-COVID-19 eventual disponibile.

"Cred că aspectul fundamental al întâlnirii de mâine este să întărim şi să adâncim şi mai mult relaţiile bilaterale între Irlanda şi Statele Unite", a declarat marţi premierul. Programul său va începe cu întâlniri virtuale cu preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, şi cu vicepreşedinta Statelor Unite. Programul online include un prânz oferit de Pelosi şi un eveniment în memoria lui John Hume, lider al Partidului Social Democrat şi Laburist nord-irlandez, decedat anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.