Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În luna Pride, Europa deține supremația rușinii: Bătrânul continent este epicentrul focarului de variolă a maimuţei

variola maimutei monkeypox

Europa se află în centrul răspândirii variolei maimuţei, a declarat miercuri biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care şi-a exprimat preocuparea în legătură cu riscul apariţiei de noi cazuri, relatează AFP.

''Europa rămâne epicentrul acestui val în plină creştere, cu 25 de ţări raportând peste 1.500 de cazuri, sau 85% din totalul la nivel global'', a declarat într-o conferinţă de presă Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, care reuneşte 53 de ţări, dintre care unele din Asia Centrală.

Pentru instituţia ONU, prioritatea este combaterea transmiterii bolii, scrie agerpres.ro.

''Amploarea acestei epidemii prezintă un risc real: cu cât virusul circulă mai mult, cu atât îşi va răspândi mai mult raza de acţiune şi cu atât boala va apărea mai mult în ţările neendemice'', a avertizat Hans Kluge.

Circulând de obicei în Africa Centrală şi de Vest, virusul este, în afara Europei, prezent de acum în Australia, Orientul Mijlociu, America de Nord şi America de Sud, însumând peste 1.600 de cazuri.

Cunoscută la om din 1970, variola maimuţei sau ''simian orthopoxvirosis'' este o boală considerată rară, cauzată de un virus transmis omului de către animale infectate.

Boala începe cu febră mare şi evoluează rapid până la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste. Cel mai adesea benignă, boala se vindecă de obicei spontan după două până la trei săptămâni.

Circulaţia virusului, care se transmite în special prin contact prelungit, nu ar trebui să ducă la anularea evenimentelor cu public prevăzute pentru această vară.

''Aceste evenimente sunt şanse mari de a sensibiliza oameni tineri, activi din punct de vedere sexual şi foarte mobili'', a spus Kluge, menţionând că sunt ''o oportunitate de a (...) stimula angajamentul nostru''.

Menţionând că majoritatea cazurilor raportate până acum implică bărbaţi care au raporturi sexuale cu bărbaţi, el a avertizat împotriva stigmatizării, subliniind că ''virusul variolei maimuţei nu are legătură în mod inerent cu niciun grup specific''.

În acest moment, OMS nu recomandă vaccinarea în masă. Autorităţile sanitare europene au comandat marţi peste 100.000 de doze de vaccin împotriva variolei aprobat în Statele Unite pentru variola maimuţei şi considerat eficient împotriva acestui virus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.