Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plin conflict cu SUA, Turcia, a doua armată a NATO, cumpără rachete din Rusia

rt.com
erdogan putin

Rusia va începe în anul 2019 să furnizeze Turciei sisteme de rachete S-400, a anunţat marţi compania rusă de stat responsabilă de exporturile de armament (Rosoboronexport), potrivit agenţiei Interfax.

Citește și: Darius Vâlcov, afirmații BOMBĂ despre Cristian Tudor Popescu: 'Este unul dintre cei 19 jurnaliști de pe lista informatorilor SRI'

Rosoboronexport a precizat că va accepta tranzacţii în monede naţionale, în locul dolarului, conform agenţiei RIA Novosti, în contextul în care Turcia a cerut susţinerea partenerilor din cauza deprecierii puternice a lirei.

Administraţia Donald Trump a avertizat Turcia, aliat în cadrul NATO, să nu achiziţioneze sisteme S-400. Decizia Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene S-400 din Rusia va avea "consecinţe", a transmis recent Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. "Am transmis foarte clar că, în cazul în care Turcia va achiziţiona sisteme antiaeriene S-400, vor exista consecinţe. Vom introduce sancţiuni în virtutea Legii pentru contracararea adversarilor SUA (CAATSA)", a declarat Wess Mitchell în cursul întâlnirii cu membrii Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului Statelor Unite.

Recent, Senatul Statelor Unite a adoptat o nouă versiune a bugetului apărării pe anul 2019 care prevede oprirea participării Turciei la programul de avioane de vânătoare F-35 din cauza intenţiei Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.

Avertismentul Statelor Unite a intervenit la scurt timp după ce Recep Tayyip Erdogan a obţinut un nou mandat de preşedinte al Turciei. Liderul de la Ankara afirmase că ameninţările Statelor Unite cu sancţiuni nu vor împiedica Turcia să cumpere sisteme antiaeriene S-400 din Rusia. Recep Erdogan a propus chiar colaborarea cu Rusia pentru fabricarea viitorului sistem antiaerian S-500.

Autorităţile turce au arestat sau au destituit zeci de mii de persoane, în principal militari, jurnalişti, magistraţi şi profesori universitari, sub acuzaţia de implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 sau de susţinere acordată mişcării clericului Fethullah Gülen. Disidentul turc aflat în SUA a negat orice implicare în complotul militar. Cazul lui generează tensiuni în relaţiile dintre Ankara şi Washington, iar situaţia s-a deteriorat din cauza susţinerii acordate de SUA unor grupuri insurgente kurde din Siria şi a hotărârii Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.