Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plină epidemie, deficitul de personal din spitale este acoperit cu voluntari: Directorii cer simplificarea angajărilor

Ro Health Review
UPU spital

La Spitalul Judeţean Timişoara este un deficit de 200 de asistenţi şi infirmieri, dar au venit 500 de volutari, 150 dintre ei chiar pe perioada pademiei. Directorul spitalului, Raul Pătraşcu, cere simplificarea procesului de angajare şi adaptarea organigramei, în funcţie de nevoi, anunță MEDIAFAX.

Deficitul de personal din spitale este acoperit cu voluntari, oameni care vin să ajute fără să ceară niciun ban în schimb.

Nati, aşa cum îi spun pacienţii, este asistent medical, la Spitalul Judeţean Timişoara, din luna aprilie. A terminat Şcoala Postliceală, anul trecut, şi nu şi-a găsit un post până acum așa că a ales să facă voluntariat, în speranţa că, într-o zi, va fi angajată.

„Sunt aici de la începutul pandemiei, n-am primit niciun ban. Sunt voluntar, am înţeles. Mi-aş dori în continuare să profesez în domeniu. Chiar îmi place ceea ce fac. Lucrăm alături de asistenţii medicali, ajutăm la administrarea tratamentului, efectuarea unor proceduri sub supravegherea colegilor noştri”, a spus Natalia Leonte, asistent medical voluntar.

Cristina este și ea voluntar și lucrează în ture fără să primească niciun leu. Pacienţii nu simt asta, pentru că voluntarii îşi fac treaba la fel de bine, ca cei plătiţi.

Citește și: Germania, lecție FABULOASĂ: Volkswagen anunță că NU mai are nevoie de subvenții, după o revenire spectaculoasă

În total sunt 500 de asistente şi infirmiere, care nu primesc bani pentru munca prestată.

Pot fi angajaţi, dar pe perioadă determinată: atât timp cât postul este blocat. Iar procesul de angajare durează chiar şi jumătate de an, aşa că perioada de angajare rămâne de numai câteva luni.

„Din luna aprilie, respectiv luna mai, am rămas cu un deficit de 5 asistenţi medicali: patru asistenţi medicali prin demisie şi un post de asistent medical prin pensionare. În mare, lucrăm cu șase asistenţi medicali. În momentul de faţă avem un asistent medical pe tură, de multe ori la o medie de 22 de pacienţi, pe secţie, mulţi dintre ei în stare gravă”, spune Daniel Sidea, asistent medical şef.

O altă problemă este legată de cerinţele postului: asistent debutant sau cu experienţă

„Atunci când cineva vacantează un post pentru că pleacă sau intră în concediu de maternitate, acel post rămâne fix. Spre exemplu, dacă pleacă o asistentă cu studii superioare, sau cu experienţă de peste 5 ani, o asistentă principală, postul pe care eu îl pot scoate la concurs este un post de asistent principal. La fel, dacă pleacă o asistentă debutantă, eu pot să scot la concurs un post de debutantă. Poate pe secţie este nevoie de o asistentă cu studii superioare, sau poate este nevoie de o asistentă debutantă”, a declarat Raul Pătraşcu, manager Spitalul Judeţean Timişoara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.