Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plină reformă a sistemului de formare a funcţionarilor, Franța desființează Școala Națională de Administrație

Motion Array
Franta steag

Guvernul francez va reforma sistemul public de formare a înalţilor funcţionari, o măsură fiind şi desfiinţarea faimoasei Şcoli Naţionale de Administraţie (ENA), cu obiectivul de a încuraja intrarea în acest sistem de învăţământ a studenţilor care să aducă mai multă diversitate socială şi demografică, relatează marţi agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Desfiinţarea Şcolii Naţionale de Administraţie a Franţei (Ecole Naţionale d'Administration - ENA), instituţia de învăţământ unde sunt formate elitele din administraţie şi politică şi unde a studiat inclusiv Emmanuel Macron, se numără printre revendicările exprimate de ''vestele galbene'' în protestele lor împotriva actualului preşedinte. Instituţie de învăţământ renumită, ENA este acuzată de criticii săi că favorizează într-un circuit închis o clasă conducătoare deconectată de popor.

Guvernul de la Paris urmează să prezinte până la sfârşitul lunii aprilie liniile generale ale ''planului de diversificare socială şi geografică'' pentru formarea funcţionarilor, potrivit anunţului premierului Edouard Philippe transmis într-un comunicat.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Accident cu cinci mașini lângă Ambasada Chinei din București

ENA a fost creată în 1945 de către generalul De Gaulle tocmai pentru a democratiza recrutarea înalţilor funcţionari, dar s-a transformat de-a lungul vremii într-o instituţie mai degrabă elitistă. Pentru a accede în această instituţie de învăţământ este obligatorie absolvirea unor specializări de prestigiu care sunt greu accesibile tuturor claselor sociale.

În locul ei va fi creat un Institut al Înaltelor Studii pentru Serviciul Public, care va avea în fiecare din cele 20 de regiuni ale Franţei câte o clasă pregătitoare, de unde vor fi selectaţi viitorii studenţi, admiterea în noua instituţie urmând să fie astfel înlesnită pentru elevii din întreg spectrul social şi din toate regiunile, fără să mai favorizeze doar Parisul.

De asemenea, dispoziţiile pentru ocuparea posturilor de conducere în administraţie vor fi revizuite astfel încât să fie selectaţi acei candidaţi care cunosc cel mai bine pe teren realitatea funcţionării departamentelor şi organismelor publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.