Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În PNL trebuie să cadă URGENT câteva capete

pnl

Preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte în ultima perioadă de reformarea partidelor şi deschiderea acestora pentru oameni noi. Apelul preşedintelui pare să fie pus în practică în PNL de Alina Gorghiu, care a anunţat un audit al cadrelor în partit. Vechea gardă a liberalilor se arată rezistentă la schimbare, iar jurnalistul Dan Tăpălagă afirmă că ultima şansă a PNL este să înlăture urgent câteva persoane din conducere.

"Sub Alina Gorghiu si Vasile Blaga partidul a incaput pe mana lui Alexandru Atanasiu (Teodor Atanasiu - n.r.) si Marian Petrache, doi politicieni toxici, captivi ai unor retele de coruptie cercetate de DNA. Pentru cine nu-si aminteste, Petrache este autorul teoriei 'curentul si motorul' sau cum ajungi la putere controland informatia si apoi DNA-ul", scrie Tăpălagă într-un editorial publicat pe HotNews.ro.

Potrivit jurnalistului, Petrache şi Atanasiu ar fi cochetat în ultimul an inclusiv cu ideea refacerii USL, pentru a opri lupta anticorupţie.

"PNL a ramas un partid inchis, cu sanse mici sa se deschida invitand in randurile sale oameni noi, competenti si integri. Partidul s-a osificat, a incremenit. Piramida puterii arata de la varf pana la baza cangrenata de coruptie. Sa nu uitam ca pana la revolutia Colectiv, PNL il sustinea la primaria din Valcea pe Mircea Gutau, infractor dovedit, trecut prin inchisoare. Au renuntat la Gutaul doar de frica strazii. Asta spune totul despre mentalitatea corupta insurubata la varful partidului. (...)

Cativa analisti au realizat o serie de analize foarte complexe si elaborate despre cum poate fi reformat PNL. In esenta, este nevoie de oameni noi si competenti. Dar cine sa-i aduca? Tot astia vechi, corupti si incompetenti? De ce ar face asta? Am vazut de-a lungul timpului ca partidele - ca a fost vorba de PDL, PNL sau PSD - nu se pot reforma nici cand au ocazia sa o faca, adica in opozitie, cu atat mai putin la putere, cand toata lumea e fericita.

Curatenia in partide a facut-o DNA, dar procurorii n-au avut niciodata ca scop modernizarea partidelor ci eliminarea surselor de coruptie. In formula lor de acum, partidele reprezinta un rezervor nesecat de coruptie si un furnizor sigur de incompetenta.

Partidele s-au cosmetizat de ochii lumii doar in momente de criza (proteste, esec in alegeri, caderi in sondaje etc), dar niciodata n-au operat schimbari de fond. Si-au pastrat intact principiul de functionare. (...)

Reforma la PNL nu se poate produce decat de sus in jos. Reformele de jos in sus n-au nici o sansa in sisteme piramidale infectate. Oricati oameni buni si competenti intra in partid, nu pot face nimic daca in varful piramidei se afla tot faraonii politicii romanesti. Realist vorbind, cata vreme liderii sunt slabi, incompetenti sau corupti, acestia vor recruta si promova politicieni dupa chipul si asemanarea lor, la toate saloanele si nivelurile din partid sau din administratie.

In PNL vor trebui sa cada rapid cateva capete de la varf - vreo patru - pentru a incepe ceva. Daca asta nu se intampla cel tarziu intr-o luna, timpul reformei a expirat. Incepe campania pentru locale. Ar fi ideal ca noua serie de candidati sa nu iasa din mana celor care viseaza cum sa puna mana pe curent si motor.

Acesta este primul pas, obligatoriu si necesar. In lipsa lui nu poate incepe nici o reforma interna in PNL", scrie Dan Tapalagă, pe HotNews.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.