Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În pragul alegerilor, Germania grăbeşte procesul de EXPULZARE a emigranţilor

Germania, care a primit peste un milion de migranţi începând din 2015, vrea să accelereze expulzările solicitanţilor de azil respinşi, printr-o serie de măsuri aflate în discuţie joi, pe fondul controversei privind retrimiterea de migranţi spre Afganistan, informează AFP, potrivit agerpres.

Cancelarul federal Angela Merkel, criticată chiar şi în tabăra sa pentru că a deschis frontierile ţării pentru mai mult de un milion de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016, urmează să discute joi seara cu reprezentanţi ai landurilor despre un plan ce prevede 16 măsuri şi menit să crească numărul de expulzări.

Citeşte şi: EXPLOZIE puternică la o centrală nucleară din Franţa

Ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a pledat joi dimineaţa pentru "eforturi comune" ale statului federal şi ale landurilor, acestea din urmă având competenţe în materie de expulzări.

"Trebuie să facem mai mult pentru a-i conduce (pe migranţi) la frontieră şi pentru expulzări, pentru că numărul solicitanţilor de azil respinşi creşte", a insistat el la televiziunea germană, dând asigurări că numărul solicitanţilor autorizaţi să rămână în Germania creşte de asemenea.

Printre măsuri se numără înfiinţarea unui "centru de expulzări" care să permită coordonarea acţiunii statului federal cu cele ale landurilor. Noi stimulări financiare menite să-i încurajeze pe migranţi să se întoarcă benevol în ţările de origine sunt de asemenea prevăzute.

Presat să acţioneze de o opinie publică extrem de îngrijorată de sosirea acestor refugiaţi şi de consolidarea electorală a unui partid populist de dreapta, guvernul german vrea totodată să sporească presiunea asupra ţărilor care nu se grăbesc să-şi preia cetăţenii.

Ţările din Maghreb sunt cu precădere vizate, în special Tunisia. Autorul atentatului sângeros comis la 19 decembrie într-un târg de Crăciun de la Berlin, tunisianul Anis Amri, nu a putut fi expulzat din cauza lipsei de cooperare din partea autorităţilor tunisiene.

Guvernul Angelei Merkel se confruntă de asemenea cu o opoziţie tot mai mare a landurilor de a organiza retrimiteri de cetăţeni afgani din cauza recrudescenţei luptelor în ţara lor. Cinci din cele 16 landuri au decis să suspende expulzările spre Afganistan, în timp ce potrivit ONU anul 2016 a fost cel mai sângeros pentru afgani de la începutul recenzării victimelor civile, în 2009.

Citeşte şi: AVERTISMENT dur de la Moscova: România reprezintă O AMENINŢARE pentru Rusia

Însă Angela Merkel a dat asigurări că, dacă expulzările spre Afganistan nu sunt "uşoare", unele regiuni din această ţară se bucură totuşi de o relativă securitate ce autorizează retrimiterile.

Germania a organizat din decembrie două curse charter cu destinaţia Kabul, adică în jur de 60 de persoane în total, în conformitate cu un acord semnat între europeni şi afgani în octombrie.

În 2016, circa 80.000 de persoane au fost retrimise din Germania sau au părăsit ţara în mod benevol, comparativ cu 50.000 anul precedent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.