Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În România, trei sferturi dintre facturi sunt plătite la timp

facturi

În România, aproape trei sferturi (74%) dintre facturi sunt plătite la timp, pe când Croația este țara din Europa de Est cu gradul cel mai mare de facturi plătite la timp (80%), arată un studiu realizat de Kantar TNS Infratest, pentru EOS KSI România.

Punctualitatea românilor privind plată facturilor la timp a rămas neschimbată față de anul trecut, relevă studiul, la care au participat 3.200 de companii din 17 țări europene.

Companiile din Europa de Est înregistrează un trend pozitiv în ceea ce privește facturile neîncasate sau plătite cu întârziere, cea mai semnificativă scădere fiind în Rusia, unde acum doar 5% din facturi sunt neîncasate sau plătite cu intarzire (26% în 2017). În prezent în Europa de Est o factură din cinci (22%) nu este plătită la timp.

Companiile din România sunt nevoite să aștepte în medie 17 zile, pentru plată unei facturi scadențe, valoare similară cu anul trecut. Companiile sunt mai optimiste decât în 2017 cu privire la îmbunătățirea comportamentului de plată al propriilor clienți în următorii doi ani, 20,2% din companii afirmând acest lucru (16% în 2017).

Din cauza întârzierilor în procesul de plată, cele mai multe companii din România se plâng de reducerea profitului (59%) și de lipsă de lichidități (42%), iar 17% spun că duc o luptă pentru supraviețuire (14%-media Europei de Est).

Companiile din România consideră că principală cauza pentru comportamentul de plată defectuos al clienților persoane juridice (B2B) sunt neîncasarea plăților de la propriii clienți (74%), precum și utilizarea liniilor de credit de la furnizori (66%). Lipsa temporară a lichidităților reprezintă cel mai important motiv pentru care consumatorii persoane fizice plătesc facturile cu întârziere sau nu le plătesc deloc. Un procent destul de mare de persoane declară că nu-și plătesc facturile intenționat.

"Termenul de plată în România este la fel că anul trecut (32 zile-persoane fizice și 39 de zile – companii), în Grecia este mai mare (39 / 53 zile), în Rusia este extem de scăzut, persoanele fizice au 3 zile să-și plătească facturile, ca și companie ai 27 de zile. Companiile din România sunt generoase cu clienții când trebuie să-și plătească facturile", a declarat Georg Kovacs, Managing Director EOS KSI România.

A scăzut și numărul de zile în care se plătește o facture după expirarea termenului de plată, de la 28 de zile în 2014 la 17 zile și se observă și o mică scădere a numărului de neplăți, de la 5% în 2014 la 4% în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.