Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Rusia se pun bazele unui guvern ucrainean în exil

Ucraina-Rusia

Fostul premier al Ucrainei, Mykola Azarov, al cărui guvern a fost dat jos în februarie 2014 şi care de atunci s-a refugiat în Rusia, a anunţat luni, la Moscova, că a înfiinţat un 'comitet pentru salvarea Ucrainei', menit să alunge de la putere autorităţile prooccidentale de la Kiev, informează AFP.

Premier al fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit după mai multe luni de proteste proeuropene care au avut loc în Maidan Nezalejnosti (Piaţa Independenţei) din Kiev, Mykola Azarov le-a prezentat jurnaliştilor proiectele acestui comitet pe care îl prezidează, în prezenţa inclusiv a foştilor deputaţi ucraineni Volodymyr Oliynyk şi Igor Markov.

'Aproape 80% dintre ucraineni nu au încredere în autorităţile actuale. Le propunem o alternativă', a declarat Azarov, afirmând că are susţinerea mai multor 'responsabili politici din diferite regiuni ale Ucrainei', însă refuzând să-i nominalizeze.

Fostul premier şi-a îndemnat concetăţenii să manifeste paşnic pentru a cere demisia autorităţilor ucrainene şi desfăşurarea de alegeri prezidenţiale, legislative şi locale anticipate.

'Din păcate, comitetul a fost creat în exteriorul Ucrainei, însă sunt sigur că ne vom întoarce (în Ucraina). Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea restaurării şi dezvoltării ţării', a continuat Azarov.

Comitetul l-a prezentat de asemenea pe fostul deputat Volodymyr Oliynik ca eventual candidat în cazul alegerilor prezidenţiale în Ucraina, îndemnând la restabilirea relaţiilor de prietenie dintre Kiev şi Moscova.

'În urmă cu un an, Ucraina a făcut o greşeală. Trebuie să o corectăm şi pentru aceasta Ucraina are nevoie de pace', a declarat Oliynik, promiţând să 'pună capăt haosului din Ucraina într-un an', prin desfăşurarea de negocieri de pace directe cu separatiştii proruşi din est şi supunând la referendum problema federalizării ţării.

Pe numele lui Azarov este emis un mandat de arestare în Ucraina. Acesta este acuzat, împreună cu fostul preşedinte Viktor Ianukovici, de deturnarea a peste 7,6 milioane de euro. El figurează, de asemenea, pe lista persoanelor supuse sancţiunilor Uniunii Europene (UE).

Cu toate acestea, comitetul a dat asigurări că nu va colabora cu Viktor Ianukovici şi cu apropiaţii acestuia şi a cerut ca fostul preşedinte să fie judecat pentru faptele sale, alături de actualul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko.

La rândul său, Kremlinul a dezminţit că ar avea vreo legătură cu înfiinţarea acestui comitet, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.